Puisten rond je menstruatie? Zó kom je er direct vanaf volgens de dermatoloog

Beauty

Puisten rond je menstruatie? Zó kom je er direct vanaf volgens de dermatoloog

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 juli 2023 om 17:00

Gepubliceerd op

16 juli 2023 om 17:00

Is het bij jou ook elke maand weer feest? Puisten zijn een vervelend bijkomstig kwaaltje van menstruatie. Zo kun je die kraters de kop indrukken.

Je kunt de klok erop gelijkzetten. Eens in de vier weken – want ongesteld – komen puistjes massaal op. Kun je deze uit­braak voorkomen? Volgens dermatoloog Michelle Sprockel is dat zo makkelijk nog niet: 'Je hormoon­huishouding verandert rondom je menstruatie dusdanig dat er meer talgproductie kan ontstaan, waardoor je puistjes krijgt.' Zijn er manieren om puistjes en een vette huid te voorkomen? Volgens Sprockel helpt dit een vette huid en een breakout van puisten onder controle te krijgen.

Lees ook: Voor eens en voor altijd: smeer je zonnebrand onder of over je creme? 1. Groenekleimasker 'Tijdens de pre­ menstruatie en menstruatie kan het fijn zijn een masker te gebruiken om de huid te zuiveren. Gebruik bijvoorbeeld een groenekleimasker. Groene klei heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan overtollig talg verwijderen. Het nadeel is wel dat veelvuldig gebruik je huid op den duur juist kan uitdrogen. Hierdoor gaat je huid extra talg aanmaken, wat de kans op verstopte poriën groter maakt.' Niet te vaak gebruiken dus. 2. Gebruik een exfoliant met salicylzuur Volgens Sprockel helpt het om een exfoliant toe te voegen aan je verzorgingsroutine, die lost opgehoopte huidcellen op en verwijdert overtollig talg. 3. Weet wat je eet Er zijn alternatieve manieren om je hormonen van binnenuit te beïnvloeden volgens Sprockel. Onze darm­ flora speelt bijvoorbeeld een rol bij de aanmaak van hormonen. 'Van voedingsmiddelen als varkensvlees, suiker en zuivel weten we dat ze een trigger kunnen zijn voor acne, ook al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.' Laat die melkchocoladereep dus maar liggen. Ook zinvol volgens Sprockel: een bezoekje aan een diëtist die gespecialiseerd is in hormoondiëtetiek (bijvoorbeeld De Hormoonfactor of een orthomoleculair therapeut) die je helpt een persoonlijk dieet samen te stellen dat positieve invloed heeft op je darmflora en dus op je hormoonhuishouding. Lees ook: Puistjes op je rug? Dit zijn de oorzaken en de oplossingen 4. Een geblanceerde levensstijl Sprockel: 'Onthou dat als je een huid als een mijnenveld wil voorkomen, je er consequent een gezonde leefstijl op na moet houden. Vaak is een 80/20­ regel (doordeweeks gezond en in het weekend genieten van alles wat 'fout' is) een goede manier om het vol te houden. Daarnaast dragen ontspanning en een goede nachtrust bij aan een mooie huid.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen