Puisten rond je menstruatie? Zó kom je er direct vanaf volgens de dermatoloog

Beauty

Puisten rond je menstruatie? Zó kom je er direct vanaf volgens de dermatoloog

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

22 februari 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

22 februari 2023 om 15:00

Is het bij jou ook elke maand weer feest? Puisten zijn een vervelend bijkomstig kwaaltje van menstruatie. Zo kun je die kraters de kop indrukken.

Je kunt de klok erop gelijkzetten. Eens in de vier weken – want ongesteld – komen puistjes massaal op. Kun je deze uit­braak voorkomen? Volgens dermatoloog Michelle Sprockel is dat zo makkelijk nog niet: 'Je hormoon­huishouding verandert rondom je menstruatie dusdanig dat er meer talgproductie kan ontstaan, waardoor je puistjes krijgt.' Zijn er manieren om puistjes en een vette huid te voorkomen? Volgens Sprockel helpt dít een vette huid en een breakout van puisten onder controle te krijgen.

Lees ook: Dag winterhuid: met deze populaire tanning spray heb je direct een zomerse glow 1. Groenekleimasker 'Tijdens de pre­ menstruatie en menstruatie kan het fijn zijn een masker te gebruiken om de huid te zuiveren. Gebruik bijvoorbeeld een groenekleimasker. Groene klei heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan overtollig talg verwijderen. Het nadeel is wel dat veelvuldig gebruik je huid op den duur juist kan uitdrogen. Hierdoor gaat je huid extra talg aanmaken, wat de kans op verstopte poriën groter maakt.' Niet te vaak gebruiken dus. 2. Gebruik een exfoliant met salicylzuur Volgens Sprockel helpt het om een exfoliant toe te voegen aan je verzorgingsroutine, die lost opgehoopte huidcellen op en verwijdert overtollig talg. Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom je snel van acne of puistjes op je billen af?' 3. Weet wat je eet Er zijn alternatieve manieren om je hormonen van binnenuit te beïnvloeden volgens Sprockel. Onze darm­ flora speelt bijvoorbeeld een rol bij de aanmaak van hormonen. 'Van voedingsmiddelen als varkensvlees, suiker en zuivel weten we dat ze een trigger kunnen zijn voor acne, ook al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.' Laat die melkchocoladereep dus maar liggen. Ook zinvol volgens Sprockel: een bezoekje aan een diëtist die gespecialiseerd is in hormoondiëtetiek (bijvoorbeeld De Hormoonfactor of een orthomoleculair therapeut) die je helpt een persoonlijk dieet samen te stellen dat positieve invloed heeft op je darmflora en dus op je hormoonhuishouding. 4. Een geblanceerde levensstijl Sprockel: 'Onthou dat als je een huid als een mijnenveld wil voorkomen, je er consequent een gezonde leefstijl op na moet houden. Vaak is een 80/20­ regel (doordeweeks gezond en in het weekend genieten van alles wat 'fout' is) een goede manier om het vol te houden. Daarnaast dragen ontspanning en een goede nachtrust bij aan een mooie huid.'

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Meer lezen