Leuk of meuk? Dit is waarom je face yoga lekker links kunt laten liggen

Beauty

Leuk of meuk? Dit is waarom je face yoga lekker links kunt laten liggen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 20:00

Rimpels worden tegenwoordig net zo hard bestreden als luizen op een basisschool. Fillertje hier, crèmepje daar, tot de huid zo strak en glanzend mogelijk is. Een tijd terug kwamen mensen met een nieuwe tactiek: face yoga. Door het trainen van je gezichtsspieren zou je rimpels tegengaan. Maar dat blijkt dus dikke vette lariekoek.

Face yoga enthousiasts beweren dat door specifieke spieren te trainen je huid weer gaat stralen. Zo kun je je gezichtsspieren net zoals je abs zichtbaar sterker zien worden. Trek die mondhoeken in een downward facing dog en je zou als het ware een gratis facelift krijgen.

Wat moet je dan precies doen? Simpel. Glimlach breed terwijl je je wangen omhoog duwt, leg je vingers op je slaap en trek je huid omhoog of maak een duckface. Als je deze en meer oefeningen voor de eerste acht weken elke dag voor dertig minuten doet, en daarna nog elf weken om de dag, zou je volgens dit onderzoek wel drie jaar jonger lijken. Klinkt lekker, toch? Helaas, want de Volkskrant kwam erachter dat dat onderzoek helemaal nergens op slaat.

Lees ook: Dus dit is de reden waarom je wenkbrauwen ineens dunner worden

Zo kunnen wij het ook wel Want wat bleek? Het onderzoek dat het succes van de gezichtsyoga moest bewijzen werd heel toevallig gedaan door Gary Sikorski, die zelf face yoga cursussen verkoopt met z'n eigen bedrijf. Voor het onderzoek zelf zijn maar 33 mensen uitgenodigd, waarvan maar de helft de twintig weken volhield. Met een graadmeter voor gezichtsveroudering zagen onderzoekers alleen dat de wangen wat voller waren. De rimpels waren niet veranderd. Vervolgens gingen twee onderzoekers zelf effe kijken of zij de gezichten er jonger uit vonden zien. Uiteraard vonden ze van wel, en schatten ze de getrainde gezichten drie jaar jonger. Tsja, voor de wind is het goed zeilen.

Dit werkt juist wél Cosmetisch dermatoloog Anne Berthe Halk zei tegen RTL dat gezichtsyoga zelfs voor rimpels kan zorgen. 'Uit eerdere onderzoeken blijkt: hoe meer je de huid beweegt, hoe meer rimpels je forceert. Dus ik heb er weinig vertrouwen in dat de face yoga werkt. Ik denk dat je juist het tegenovergestelde moet doen,' aldus Halk. Wil je dus echt graag rimpels voorkomen? Dan moet je ontspannen. Mensen die erg expressief met hun mimiek zijn ontwikkelen namelijk sneller frons- of lachrimpels. Kijk maar eens naar oudere mensen, hun emotionele geschiedenis staat letterlijk op hun gezicht geschreven.

Ook is genoeg zonnebrand belangrijk om huidschade te voorkomen, en adviseren dermatologen om niet te roken. Daarnaast is het goed als je een skincare routine ontwikkelt. Als je dagelijks een crème op je gezicht smeert wordt je huid niet alleen goed gevoed, maar stimuleer je ook de bloedcirculatie. Maar het grootste wondermiddel is vitamine C. Dat helpt namelijk te beschermen tegen UV-stralen en helpt bij de aanmaak van collageen, wat structuur geeft aan je huid, haar, botten en spieren.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur

Shop meer skincare producten