Lifestyle
Weet je dat ook weer: dít is waarom je ijsklontjes soms raar smaken en stinken
Gepubliceerd op
3 oktober 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
3 oktober 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
De tijd voor rosé met ijsklontjes in de zon is dan misschien wel voorbij, ijskoffie mag het hele jaar blijven. En dan zonder stinkende ijsklontjes met een rare nasmaak graag. Heb jij even geluk: wij weten waarom ze zo stinken én hoe je ervan afkomt.
Waarschijnlijk dacht je dat je de enige was die het voor elkaar kreeg ijsklontjes vies te laten smaken, maar niet getreurd. Het ligt niet aan jou.
Koelkastcheck Verrassing: de oorzaak van de stinkende ijsklontjes heeft weinig te maken met je vriezer, maar alles met je koelkast. Als je zo'n twee in één hebt, tenminste. Is dat het geval, dan zijn er twee opties. Of je hebt er een met een dubbele verdamper als koelsysteem, wat betekent dat de vriezer en koelkast elk hun eigen luchtkoelers hebben, óf je hebt er een met een enkele verdamper. En dat is nou net jammer.
Lees ook: Bespaar knaken: met deze truc is je droger véél sneller klaar
Dat zijn vaak de goedkopere koelkasten, dus je hebt groot gelijk, daar niet van. Maar bij koelkasten met maar één verdamper komt de gekoelde lucht zowel in de koelkast als in de vriezer. En waar er een luchtstroom is, is er kans op geurbesmetting. Et voilà: je ijsklontjes pakken de geur op van iets uit je koelkast.
Schoonmaken dan maar Het goede nieuws is dat je nog niet opzoek hoeft te gaan naar een nieuwe koelkast. Fijn, want die dingen zijn peperduur. Hoewel een koelkast met een enkele verdamper het moeilijk maakt om voedselgeuren onder controle te houden, hoeft dit namelijk niet te betekenen dat je een permanente vieze geur in je koelkast hebt. Het betekent wel dat we de boel eens even goed moeten aanpakken.
Lees ook: Nooit meer strijken dankzij ijsklontjes en nog 5 bizarre lifehacks
Tijd om die koelkast goed schoon te maken. Een van de meest oersaaie huishoudelijke taken, maar het moet. Er zit niets anders op om die ijskoffie weer goed te laten smaken. Trek heel die koelkast leeg en schrob de laatjes schoon. Kun je bijvoorbeeld doen met een fifty-fifty mengsel van witte azijn en water of een mix van zuiveringszout en water. Doe hetzelfde met de vriezer. En vergeet niet de stinkende, oude ijsklontjes weg te gooien. Stinken de ijsklontjesvormen te erg, laat ze dan even een nachtje weken in azijn. Heb je morgen sowieso een fris ruikende koelkast.
Succes ermee Om te voorkomen dat je over een paar weken weer terug bij af bent, is het belangrijk dat je even kijkt naar de manier hoe je eten in de koelkast bewaart. En dan vooral het eten dat stinkt. Misschien is het een idee om die halve ui te bewaren in een dikke plastic of glazen bak, in plaats van los in de koelkast? Of wikkel het stevig in aluminiumfolie. Hoe dan ook, een velletje plasticfolie is niet genoeg.
Lees ook: Handig: 8 lifehacks in de keuken die je voor je dertigste moet kennen Mocht je hier nog niet genoeg gerustgesteld mee zijn, pleur dan een geurabsorbeerder in je koelkast. Zuiveringszout, bijvoorbeeld. Sommigen mensen zweren erbij, anderen vinden het onzin. Heb je je koelkast en vriezer geschrobd en ontgeurd, en ruiken je ijsklontjes nóg naar een mix van ui en pasta carbonara? Dan kun je misschien toch beter voorzichtig op zoek gaan naar een nieuwe koelkast. Of je negeert het probleem en stopt met ijskoffie drinken. Kijk maar effe.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.