Meen je niet: dit diepvriesfruit blijkt gezonder dan de verse variant

Lifestyle

Meen je niet: dit diepvriesfruit blijkt gezonder dan de verse variant

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

12 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

12 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Vaak vertellen we onszelf: hoe verser, hoe beter. Toch blijkt uit onderzoek dat diepvriesfruit in sommige gevallen gezonder is dan de verse variant. En aangezien de bevroren versie stukken goedkoper is, zijn we best wel blij met dat nieuws. 

Er ligt vast en zeker wat bevroren fruit in je vriezer. Bosbessen, frambozen, een bosvruchtenmix of – doe eens gek – misschien wel mangostukjes? De ijskoude variant van deze fruitsoorten leent zich prima voor smoothies en gin-tonics of om te gebruiken in recepten, blijft tot wel een jaar goed en is ook nog eens goedkoper. Oh, en in sommige gevallen gezonder, zo blijkt.  Lees ook: Gefeliciteerd hè: dit is de slechtste dag om jarig te zijn (en het is niet 29 februari) Beien en bessen Wetenschappers aan de universiteit van Georgia onderzochten twee jaar lang de voedingswaarde van verschillende soorten bevroren fruit en groenten, die weer werd vergeleken met de voedingswaarde van vers fruit. Over het algemeen waren de waarden van het verse fruit en fruit uit de diepvries gelijk, op een paar voorbeelden na.  Aardbeien uit de vriezer bijvoorbeeld, bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse aardbeien. Voor iedereen die geen scheikunde spreekt, dat is een stofje dat omgezet kan worden in vitamine A en ook een belangrijke rol speelt als antioxidant. Ook beschermt bètacaroteen de huid tegen UV-schade.  Een andere fruitsoort die je beter bevroren dan vers kunt eten, zijn blauwe bessen. De diepvriesvariant bevat namelijk meer vitamine C dan degene die je in het fruitschap in de supermarkt vindt. Vitamine C is niet alleen goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, botten en huid. Oftewel: douw die vriezer maar vol.  Lees ook: Je mobiel mee naar het toilet: zo goor is dat Verser dan vers Waar dit verschil 'm dan in zit? Dat heeft te maken met dat vers fruit vaak minder vers is dan bevroren fruit. Klinkt misschien onlogisch, maar dat is het eigenlijk niet. Het verse fruit dat je in de supermarkt tegenkomt moet eerst nog geplukt, gewassen, verpakt en vervoerd worden. Vervolgens ligt het daar nog even te wachten voordat jij het in je winkelmandje mikt. Hoe langer dit proces duurt, hoe meer voedingswaarden er verloren gaan door bepaalde enzymen die fruit produceert. Diepvriesfruit wordt direct na het plukken ingevroren, waardoor die enzymen minder tijd krijgen en wat weer positieve gevolgen heeft voor de hoeveelheid vitamines en mineralen. 

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur