Kylie Jenner draagt jurk met enórme leeuwenkop, en is nu prooi voor kritiek

Style

Kylie Jenner draagt jurk met enórme leeuwenkop, en is nu prooi voor kritiek

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 januari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes

Gepubliceerd op

24 januari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes

Kylie Jenner waagt zich in het hol van de leeuw door in een nogal eh.. opvallende jurk de Couture Fashion Week in Parijs af te trappen. Modeontwerper Schiaparelli kleedde haar in een zwarte jurk met een enórme leeuwenkop op haar schouder. En dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

De leeuwenkop is een neppert, maar hij lijkt wél levensecht. Waardoor 't doet denken aan de trofeejacht op wilde dieren en het dragen van bont, en tja, we kunnen hopelijk wel stellen dat niemand daar meer echt achter staat. 'De boodschap van de jurk promoot geweld, afschuwelijk,' klinkt er op social media, en 'hiermee verheerlijkt Schiaparelli de jacht op dieren.'

Lees ook: Mindfuck: draagt Dolly Parton vleeskleurige handschoenen of zijn het haar échte handen?

Kunstzinnig gebrabbel incoming Kylie bezocht de modeshow van Schiaparelli, en was gekleed door het modehuis zelf. Maar op de catwalk paradeerden ook Naomi Campbell en Irina Shayk in jurken met giga dierenkoppen. De inspiratie komt van het werk van de kunstenaar Dante Alighieri uit de 14e eeuw. Om de kunstzinnige uitspraken van het modehuis even samen te vatten: Alighieri wilde met de dierenkopjurken de natuur eren en de vrouw die het draagt beschermen. Mooi verhaal, maar zo is dat duidelijk niét bij het publiek overgekomen.

Om alle ophef een beetje te sussen plaatste het Schiaparelli nog een video waarin ze lieten zien hoe de kostuums precies zijn gemaakt, met een disclaimer in de caption: er zijn geen dieren pijn gedaan bij het maken van deze look. Toch lijkt de jacht op Schiaparelli geopend in de reacties, de kritiek blijft maar binnenstromen.

Goed? Fout? Dierenrechtenorganisatie PETA liet – verrassend genoeg – dinsdag weten dat ze juist super enthousiast zijn over de leeuwenjurk van Kylie. De directeur noemt het ontwerp innovatief, en vindt dat de jurken juist de schoonheid van de dieren vieren en dat Schiaparelli hiermee een statement tégen de trofeejacht maakt. Zoveel mensen, zoveel meningen zullen we maar zeggen.

Rebelse kind van de modewereld Schiaparelli heeft altijd al de grenzen opgezocht met hun ontwerpen. De oprichter, Elsa Schiaparelli, werkte in de vorige eeuw samen met kunstenaar Salvador Dalí voor een ontwerp. Ook staan ze bekend om hun 3D-ontwerpen. En dan bedoelen we niet een jurk waarvoor je zo'n blauw-rood brilletje nodig hebt, maar ontwerpen met grote objecten eraan, zoals deze:

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Meer Style