Té bezorgd om je koter: zijn helikopterouders eigenlijk niet gewoon lui?

Oh Baby!

Té bezorgd om je koter: zijn helikopterouders eigenlijk niet gewoon lui?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

1 april 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 april 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Helikopterouderschap, je hebt er vast weleens van gehoord. Misschien ken/ben jij er zelf wel een. Het zijn de ouders die (iets te) beschermend naar hun kind toe zijn en als een helikopter boven ze hangen om ze goed in de gaten te houden.

Als het kind z'n veterstrikdiploma moet halen, wordt het door de heli-ouder al een week van tevoren op een stoel gezet om dagelijks te oefenen. Maar in de praktijk zal de ouder altijd zelf de veters blijven strikken omdat ze bang zijn dat ze anders los zullen laten. Hetzelfde geldt voor het borstelen van het haar. Wachten tot het kind dit zelf kan duurt te lang, dus doet heli-ouder dit altijd nog gewoon.

Lees ook: Lul jij geheimen altijd per ongeluk door? Ligt niet (helemaal) aan jou

Do it niet yourself The Cut journalist Kathryn Jezer-Morton vroeg zich af of deze helikopterouders eigenlijk niet gewoon lui zijn. Ze gebruikt het argument dat het zelfstandig maken van kinderen erg veel tijd en moeite kost, en dat je door het helikopterouderschap zelfstandigheid bij het kind wegneemt. Het leren van zelfstandigheid is voor ieder mens cruciaal, dus als ze dit niet op een gezonde manier leren kan dit op latere leeftijd voor problemen zorgen.

Zo kunnen kinderen van helikopterouders later erg afhankelijk zijn van anderen, slecht zelf keuzes maken en volgens onderzoek zelfs gedragsproblemen ontwikkelen omdat ze niet hebben geleerd hoe ze in conflicten moeten handelen of hoe ze zelf problemen moeten oplossen. En da's nie handig.

Ego opzij Vaak denken we dat helikopterouders zo handelen vanuit angst, en dit klopt grotendeels ook wel. Door ervaringen uit eigen jeugd of door andere zorgen, willen ze hun kind zo veel mogelijk beschermen. Maar het helikopteren kan ook komen door prestatiedrang van buitenaf. Ze willen dat hún kind de beste resultaten heeft en doen er alles aan om dit te bereiken. Of, zegt Jezer-Morton, ouders willen gewoon geen moeite doen om hun kind te leren hoe ze dingen zelf moeten aanpakken. Want elke ouder weet dat dit veel tijd en geduld kost.

Maar naast tijd en geduld moet je ook tegen kritiek van buitenaf kunnen, vindt Jezer-Morton: 'Je moet moedig zijn om te accepteren dat iemand zou kunnen denken dat je een slechte ouder bent.' Want dan moet je je kind zelf fouten laten maken, en dan struikelen ze soms over losse veters of gaan ze een keer met ongekamd haar naar buiten. Ziet er stom uit, en dat zal als jouw fout worden gezien, maar je koters leren er juist van.

Lees ook: Dit deden jullie partners tijdens de bevalling dat (totaal niet) hielp en het is hilarisch

Zeg Roodkapje, waar ga je heen? Wat Jezer-Morton met dit alles wil zeggen? 'Ik wil niet met vingers wijzen, maar ik wil wel één ding duidelijk maken. De volgende keer dat je een kind alleen op straat ziet lopen, vraag dan niet waar z'n ouders zijn, maar vraag waar 'ie naartoe gaat.' En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Oh Baby!

Meer van deze auteur