Oh Baby!
Even dubbelchecken: dit is al het verlof waar je recht op hebt als je een kind krijgt
Gepubliceerd op
19 december 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
19 december 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
We schreven eerder al over de beste babyproducten volgens de Consumentenbond en vertelde hoe je je huis babyproof maakt, maar je moet in deze periode ook aan jezelf denken. Profiteren van al het verlof waar je recht op hebt, dus.
Zou anders toch zonde zijn. En het zijn maar vier soorten verlof, dus gewoon even dubbelchecken.
1. Zwangerschapsverlof Vanaf week 34 hebben zwangere vrouwen recht op zwangerschapsverlof. Vanaf dat moment mag je zelf kiezen wanneer je 'm in laat gaan, maar je mag maximaal tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken. Rond die tijd, maximaal vier en minimaal twee weken voor de ingangsdatum van het verlof, vraagt je werkgever namens jou een zwangerschapsuitkering aan met een maximum dagloon van 257 euro per dag. Een soort gratis geld. Girl math.
2. Bevallingsverlof Na de bevalling gaat het bevallingsverlof in. Hier heb je tien weken recht op, ook als je kind pas na de uitgerekende datum wordt geboren. Wel zo sympathiek van de overheid. Net als dat wanneer je baby juist eerder wordt geboren, je die dagen dat jouw zwangerschapsverlof korter duurde, op mag tellen bij het bevallingsverlof. En stel dat je er voor koos om geen zes, maar vier of vijf weken zwangerschapsverlof op te nemen, dan kun je die resterende weken ook optellen bij je bevallingsverlof.
Lees ook: Waarom je sneller zwanger wordt tijdens de feestdagen (en nee, niet vanwege meer seks)
3. Geboorteverlof Of partnerverlof, vaderschapsverlof – wat je wil. Vaders hebben één week recht op betaald geboorteverlof. Tien jaar geleden waren dat nog maar drie dagen na de geboorte van hun kind (erg sneu), maar sinds 2020 kunnen vaders ook een aanvullend vaderschapsverlof aanvragen. Dat is een periode van vijf weken, waarbij ze zeventig procent van hun dagloon krijgen doorbetaald. Werd tijd ook.
4. Ouderschapsverlof Ouderschapsverlof houdt in dat ouders het recht hebben om voor een bepaalde tijd minder te werken. Handig, gezien het feit dat je een klein mens in leven moet houden. En dat geldt niet alleen voor de moeder, maar ook voor de vader. Beide ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof, waarvan negen weken gedeeltelijk betaald. Net als bij de regelingen van de andere soorten verlof, krijg je hier zeventig procent van je salaris doorbetaald. Ook handig: het verlof mag zowel in één keer als flexibel worden ingezet. Kun je 'm bijvoorbeeld verdelen over een paar maanden en alleen een paar dagen per week met verlof gaan. Zo, jou pakken ze niet. Tot over tien weken.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.