Voorbereiding is key: deze 7 do's & don'ts wil je weten voordat je met je kind op vakantie gaat

Oh Baby!

Voorbereiding is key: deze 7 do's & don'ts wil je weten voordat je met je kind op vakantie gaat

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

2 mei 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

2 mei 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Op vakantie met kleine kinderen klinkt voor de een als hel op aarde, terwijl het andere gezin niets liever doet. Als je eenmaal een vakantie hebt gepland gaat het nooit zoals je het in eerste instantie voor je zag. Tsja, wat doe je eraan hè?

Nou, genoeg. Ter voorbereiding op de vakantietijd hebben we namelijk een handige lijst. Want wat wil je als ouder vooral niet doen als je een vakantie plant met kinderen? En wat is juist wel handig? Ten eerste is dit wat je vooral moet vermijden om krijsende koters te voorkomen:

Lees ook: Hoe word je niét zo'n zeikouder die juffen opzadelt met extra taken?

Don't: het tijdsverschil negeren. Baby's krijgen ook jetlags. Kinderen die overdag nog een dutje doen hebben daar extra veel last van. Dit betekent niet dat je helemaal niet meer naar een andere tijdzone kan reizen als je kinderen hebt, maar bereid je wel goed voor. Pas je in de dagen voor de reis bijvoorbeeld vast aan met het plannen van dutjes.

Don't: denken dat je kind niet zal huilen in het vliegtuig Dat gaat 'ie zeker wel doen. Voor jonge kinderen helpt het om speciale oordoppen te dragen die oorpijn door de luchtdruk tegen gaan. Voor baby's helpt het om ze tijdens het opstijgen een fles te geven of een speentje wat de oren laat ploppen. Bij oudere kinderen werkt het sabbelen op een snoepje of kauwgom ook al.

Don't: je allermooiste kleding inpakken Op vakantie wil je flaneren met je leukste outfits, en het liefst samen met je kind. Maar op vakantie wil je kind juist ontdekken. Of ze nou kruipen of rennen, ze zijn op een nieuwe plek en zullen hoe dan ook hun kleding vies krijgen. Koop daar desnoods nieuwe dingen, maar neem niet de mooiste kledingstukken mee. Je krijgt spijt.

Lees ook: Snel heimwee op vakantie? In deze 5 landen vind je 'n stukkie Nederland terug

Oké, got it. Dit is wat je juist wél wil doen voor een soepele, stressvrije vakantie met je gezin:

Do: je kind mentaal voorbereiden Hoe vervelend zou jij het vinden als je naar de andere kant van Europa wordt gesleurd zonder te weten voor hoe lang en wat je precies gaat doen. Precies, klinkt verschrikkelijk toch? Tenzij je kind nog te jong is om überhaupt te begrijpen dat we op een aardbol leven hoort 'ie graag waar je heen gaat, en voor hoe lang precies. Ga je elke dag op pad of blijf je lekker op de camping? Wat ga je die avond eten, of hoe laat mag 'ie naar bed? Vertel dit en je kind is blij, en jij krijgt minder vragen.

Do: je bestemming bewust kiezen Als je met een buggy over allemaal kinderkopjes heen moet rijden (de stenen, niet de minidisco) in een Middeleeuwse stad word je daar niet heel vrolijk van. Lees je daarom goed in of de bestemming ook leuk is voor je kroost. Kan 'ie er wat leren over de geschiedenis? Zijn er genoeg speelplaatsen? En lust 'ie het eten daar wel, of moet je er op zoek naar een Friet van Piet?

Do: genoeg dutjes nemen Dutjes zijn underrated. Al die nieuwe indrukken van een ander land, een andere taal en een heel ander ritme kost je kind ontzettend veel energie. Een goeie powernap in de auto of op een strandbedje is daarom zo gek nog niet. En doe gewoon lekker mee, want vakantie draait ook voor jou om ontspannen.

Do: je eigen plan trekken Laat je niet gek maken door alle horrorverhalen die ouders delen over hun vreselijke vakanties met hun (jonge) kinderen. Ieder kind is anders – gelukkig maar – en jij weet het allerbest wat die van jou nodig heeft om een relaxte en leuke vakantie te hebben. Wordt jouw kind juist blij van een rustige camping met weinig mensen? Geweldig. Of krijgt 'ie al een jetlag na een bezoek bij opa en oma? Overweeg dan misschien een leuke plek in de buurt. You do you.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur