Om deze 5 veelvoorkomende redenen wordt je kind vroeg wakker

Oh Baby!

Om deze 5 veelvoorkomende redenen wordt je kind vroeg wakker

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

11 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

11 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Natuurlijk ben je blij als je kind 's nachts doorslaapt, maar als het structureel ver voor 6.00 uur wakker wordt kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Natuurlijk is elk kind anders, maar in veel gevallen is het wel mogelijk om dat vroeg wakker worden te verbeteren. Kinderslaapcoach Myrthe Stapper legt uit hoe.

1. Oververmoeidheid In de meeste gevallen is het vroeg wakker worden van je kind te wijten aan oververmoeidheid. Veel baby's gaan juist jengelen en laten andere signalen zien als ze oververmoeid zijn, maar bij peuters en kleuters is dit vaak minder goed te zien. Juist zij kunnen hyperactief zijn rond bedtijd. Toch is die hyperactiviteit vaak een teken dat ze moe zijn. Oververmoeidheid kan voorkomen omdat je kind overdag te weinig heeft geslapen. Vroeg wakker worden komt daarom voorel veel voor bij baby's en kinderen die net een dutje overdag hebben afgebouwd. Als je kind structureel vroeg wakker wordt, kijk dan naar de slaap overdag en de bedtijd. Veel ouders denken dat wanneer ze hun kind wat later in bed leggen, de kans groter is op langer slapen. Maar niets is minder waar. Bij kinderen geldt vaak de regel: eerder naar bed is later wakker worden.

Lees ook: Perspraat: 'Tijdens de weeën kwam mijn man stomdronken thuis'

2. Te veel slaap overdag Het kan ook goed zijn dat je kind vroeg wakker wordt omdat hij of zij structureel te veel slaapt overdag. Kinderen ouder dan acht maanden die na 15.00 uur nog (lang) slapen, kunnen geneigd zijn om eerder wakker te worden. Zo'n namiddagdut neemt namelijk slaap weg voor de vroege ochtend. Herkenbaar? Deel dan de dutjes overdag anders in.

3. Te veel interactie in de vroege ochtend Wanneer jij je kind structureel vroeg uit bed haalt, een ontbijt geeft en samen televisie gaat kijken, houd je het vroeg wakker worden onbewust in stand. Je leert het lichaam en de biologische klok van je kind op deze manier namelijk juist dat het vroege tijdstip een normaal tijdstip is om de dag te beginnen. Wanneer je kind vroeg wakker wordt, vermijd interactie dan zoveel mogelijk.

4. Omgevingsgeluiden Wist je dat kinderen in de vroege ochtend veel lichter slapen dan in de avond? Waar kinderen in de avond niet wakker te krijgen zijn van harde muziek of vuurwerk, kunnen ze in de ochtend al wakker worden van een zacht geluid. Wees je hiervan bewust en check of het kan zijn dat je kind regelmatig getriggerd wordt door iets in of buiten het huis. Kan het zijn dat de buurman vroeg naar zijn werk gaat en daarvoor nog even hard de muziek aanzet?

5. Honger Last but not least en misschien een open deur, maar daarom niet minder belangrijk om te noemen: probeer honger te vermijden. Wanneer je kind overdag niet goed eet of drinkt kan het natuurlijk zijn dat honger de trigger is om wakker te worden. Wanneer jij vermoedt dat dit het geval is, probeer dan te werken aan de voeding overdag zodat je zeker weet dat het geen probleem is als je de eerstvolgende voeding pas vanaf 6.00 uur geeft.

Myrthe Stapper is gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl. Op haar website en social media-kanalen deelt zij dagelijks gratis tips en adviezen om ouders te informeren over het slaapgedrag van baby's, peuters en kleuters.

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Alles bij de hand voor jou (en je baby)

‘t zal je bevallen