Maike werd ineens momfluencer: 'Toen Pippa was geboren kreeg ik gelijk de moedermaffia over me heen'

Oh Baby!

Maike werd ineens momfluencer: 'Toen Pippa was geboren kreeg ik gelijk de moedermaffia over me heen'

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

17 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

17 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

In &C's nieuwste OhBaby! special vertellen vijf ouders hoe hun leven na het krijgen van een kind op z'n kop stond. Eén daarvan is Maike Kadé. Ze begon met Instagram om haar kledingwinkel te promoten, maar toen ze vijf jaar geleden moeder werd van Pippa, kreeg ze er vanuit het niets tienduizend volgers bij.

Maike (36): 'Ik zeg altijd dat ik een influencer by accident ben geworden. Het was helemaal niet de bedoeling dat tienduizenden mensen mij gingen volgen, laat staan dat ze mij als een momfluencer zouden zien. In het begin deelde ik vooral foto's van kleding uit mijn winkel, tot ik in verwachting raakte en ook daar af en toe over postte. Vanuit het niets kreeg ik er ineens tienduizend volgers bij, voornamelijk moeders. In het begin schrok ik daarvan. Als ik buiten met de kinderwagen aan het wandelen was, kwamen er soms mensen naar ons toe met de vraag of ze Pippa eens in het echt mochten zien. Lief bedoeld, maar ik vond het wel heftig. Ik denk dat ik me toen pas realiseerde hoeveel mensen met ons meekeken.

Daarnaast geven mensen natuurlijk graag hun ongezouten mening op social media. Vijf dagen nadat mijn dochter was geboren, kreeg ik de moedermaffia al over me heen. De kraamhulp wikkelde Pippa in een draagdoek en trots deelde ik een foto. Vervolgens kreeg ik tientallen boze reacties, omdat haar beentjes verkeerd zouden zitten. Vroeger nam ik dat soort reacties persoonlijk, nu leg ik ze naast me neer en reageer ik niet meer. Dat advies over dat ene speentje of het bed dat ik moet aanschaffen is goedbedoeld, maar na het duizendste berichtje wordt het een beetje irritant.

De eerste twee jaar vond ik het eng om mijn mening te geven en sloeg ik elke samenwerking af, maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Social media is echt mijn fulltime job geworden. Samenwerkingen waarvoor Pippa in beeld moet komen, neem ik overigens nooit aan. Ik laat haar nergens voor poseren. Ze moet kind kunnen zijn en niet na schooltijd allerlei pakketjes moeten uitpakken. Dat ik dan tegen haar zeg: 'Schat, ga jij even op de bank zitten en door dit fotoboek heen bladeren? Dan filmt mama jou.'

Sinds een jaar komt Pippa bijna niet meer op mijn feed voor en als ik een foto deel, scherm ik haar hoofd af. Naast dat ik mijn dochter haar privacy gun, wil ik haar ook beschermen. Ik heb lieve volgers, maar het feit blijft dat er ook gekken op social media zitten. Ik heb weleens privéberichten gekregen van nepaccounts met daarin vragen als waar Pippa op school zit en hoe laat ze uit is. Dat was voor mij de druppel.

Momenteel ben ik in verwachting van een zoontje. Of ik zijn koppie ga delen op Instagram? Ik weet het nog niet. Misschien dat ik in het eerste jaar een paar foto's deel, maar hem daarna ook ga afschermen. Als hij een karakter begint te krijgen. Filmpjes van huilbuien of een foto in badkleding deel ik sowieso niet. Dat is gewoon privé. In het echte leven bescherm ik mijn kinderen met alles wat in me zit, inmiddels zie ik in dat je dat ook online moet doen.'

Benieuwd naar de verhalen van de andere ouders? Je leest ze allemaal in &C's OhBaby! special die nu in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Scoor &C's nieuwste Oh Baby! nu hier!

7 ,95

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur