Zo gevaarlijk is het als je je bluetooth aan laat staan

Lifestyle

Zo gevaarlijk is het als je je bluetooth aan laat staan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 december 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

Beeld Unsplash

Gepubliceerd op

3 december 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

Beeld Unsplash

Je bent heus niet de enige die na een foutehitjesmeezingsessie haar Bluetooth aan laat staan. Maar hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk? We doken het wereldwijde web in om eens uit te vogelen hoe vatbaar je bent voor hackers als je Bluetooth altijd aan staat. Want geloof ons, dat ben je.

Gehacktdag Voordat je angstvallig al je Bluetooth-apparaten uit het raam mietert: no worries. Als iemand je wil hacken moet diegene binnen een straal van ongeveer vijftien meter bij je in de buurt staan. Waarom? Omdat een Bluetooth-apparaat simpelweg niet zo'n heel ver bereik heeft. Je bent dus vooral vatbaar op plekken als een druk terras, in de trein of een bedrijfspand. Nu is de kans gelukkig al niet zo groot dat de terrassen overvol zijn, maar op andere plekken waar veel mensen zijn blijft het oppassen geblazen.

Lees ook: Gespot op TikTok: met deze app leg je je feestje op de allerleukste wijze vast Zo werkt dat Hackers hacken je door met hun eigen Bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. En dat gaat natuurlijk lekker makkelijk als jouw Bluetooth altijd aan staat. Ook als je voor het eerst verbinding maakt met een ander Bluetooth-apparaat, ben je kwetsbaar. In die paar seconden dat bijvoorbeeld je telefoon en oordopjes verbinding maken, stuurt je telefoon een signaal naar je oordopjes. Dat signaal is beveiligd en zorgt ervoor dat bestanden onderling ook veilig verstuurd kunnen worden. Maar in die tijd dat twee apparaten voor het eerst verbinden, kan een hacker de code van die beveiliging kraken. En dan heeft de hacker dus toegang tot alle bestanden en contacten die op je telefoon staan. Sterker nog, in het ergste geval kan de hacker zelfs je telefoon besturen en schadelijke software installeren. Kwetsbaar Dat lukt dus alleen zolang de hacker en jouw Bluetooth-apparaat vlakbij elkaar zijn. Op dat drukke terras dus, of als je je dagelijkse forensentripje met het ov maakt. Als jouw apparaten eenmaal met elkaar zijn verbonden ben je veilig, het gaat alleen om de eerste keer dat die twee gaan pairen. Je hoeft dus heus niet per se over te stappen op oordopjes met draad. 

Lees ook: Oorsmerig: zo ranzig zijn jouw oordopjes en zo maak je ze schoon En zo los je het op In principe is Bluetooth dus wel veilig, maar eens in de zoveel tijd duikt er wel weer ergens een lek op. Daarom is het belangrijk om je telefoon en andere apparaten regelmatig te updaten. In die updates lossen bijvoorbeeld Android, Apple en Windows hun beveiligingskuren weer op. Gewoon doen dus. Wat je ook wil doen: je Bluetooth uitzetten als je het niet gebruikt. Better safe than sorry. En koppel je draadloze oordopjes voortaan gewoon thuis aan je telefoon, wel zo veilig.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Smaakt naar meer