Ka-ching! Zo trap je nooit meer in nepkortingen op Black Friday

Lifestyle

Ka-ching! Zo trap je nooit meer in nepkortingen op Black Friday

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De kortingen tijdens Black Friday lijken soms te mooi om waar te zijn. En wat denk je? Dat zijn ze vaak ook. ACM ziet dat winkels vaak mensen misleiden om hun deals nog aantrekkelijker te maken. Omdat jij je niet zomaar voor de gek laat houden, gebruik je voortaan deze tips om dat te voorkomen.

Wanneer spreken we van een nepkorting? Als een bedrijf kort van te voren de prijs van een product verhoogd om zo de indruk te wekken dat ze meer korting geven. Voorbeeld: Een bank van 599 euro wordt een week vóór Black Friday in prijs verhoogd naar 699 euro en wordt daarna afgeprijsd naar 499 euro. Zo lijkt de deal een stuk aantrekkelijker dan hij eigenlijk is.

Oogje in het zeil Gebruik de tijd die je toch al op je telefoon zat in de weken voor Black Friday om de prijzen van online producten die je graag wil hebben in de gaten te houden. Noteer bijvoorbeeld de prijs van items die jij op het oog hebt in een bestandje op je telefoon. Voordat je op Black Friday toeslaat hoef je alleen maar in je bestand te kijken om te controleren of het wel echt zo'n goede deal is. Begin op tijd: sommige bedrijven laten de prijs van hun producten al een maand van te voren stijgen, terwijl andere dit één dag voor Black Friday doen.

Lees ook: Sla je slag: deze items zijn nu het goedkoopst

Prijs vergelijken Als de van-voor-prijs juist is, kan het nog steeds zijn dat je voor de gek wordt gehouden. Het komt regelmatig voor dat de van-prijs bij een grotere variant van het product staat dan de voor-prijs. Normaal is het kleinere product ook goedkoper, alleen nu laat de winkel het op een mega deal lijken door de twee naast elkaar te zetten. Let dus goed op de maten en de inhoud van de items en vergelijk deze met elkaar. Want het is heel logisch dat je minder betaalt als je minder krijgt.

Wat reken je af? Helemaal tevreden met wat je hebt uitgezocht? Check altijd even of je winkelmandje wel klopt. Krijg je wat je voor ogen hebt? Is het antwoord 'ja', ga dan naar de volgende stap: afrekenen. Verschijnen er extra kosten waarvan je niet kunt achterhalen waar ze vandaan komen? Dan wordt je waarschijnlijk misleid - of de verzendkosten zijn gewoon megahoog.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur