Let it snow! Zo groot is de kans op een witte kerst dit jaar

Lifestyle

Let it snow! Zo groot is de kans op een witte kerst dit jaar

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

26 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

26 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Bij kerst denkt men aan gezelligheid, lekker eten, de kerstman, en niet te vergeten, aan sneeuw. Maar dat is eigenlijk best gek. Volgens het KNMI is er pas sprake van een witte kerst als in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. En dat is sinds 1901 nog maar acht keer gebeurd. Een witte kerst is dus best zeldzaam. Maar &C zou &C niet zijn als we niet toch hoopvol zouden denken: misschien is het dit jaar wél raak. Omdat wij geen meteorologen zijn, schakelden we de hulp van weeronline.nl in.

Last Christmas Grote kans dat je je niet meer precies kunt herinneren wanneer ook alweer de laatste witte kerst was. Dit is namelijk al dertien jaar geleden, in 2010 om precies te zijn. En één jaar daarvoor, in 2009, was het ook al raak. Dat waren nog eens tijden! Verder was er ook een witte kerst in 1981, 1964, 1950, 1940, 1938 en 1906. Heb je mooi weer een feitje om tijdens het kerstdiner op te gooien wanneer je oom voor de zoveelste keer dezelfde grap vertelt.

Benodigdheden Hoeveel kerstliedjes je ook zingt, het gaat er heus niet sneller van sneeuwen. Het weer doet lekker zijn eigen ding. En nee, onder de nul graden, betekent niet automatisch een dikke laag sneeuw, maar kou is wel nodig. Volgens weeronline.nl begint het allemaal bij 'kou uit het oosten', of 'sneeuw uit het westen'. We proberen het zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Kou uit het oosten: als een oostelijke wind kou meeneemt naar Nederland, kan het gaan vriezen. Dat is dus nog geen sneeuw. Sneeuw ontstaat pas als er ook een wind uit het westen aanwaait. Dat kan alleen al zorgen voor tijdelijke sneeuwval, maar voor gegarandeerd succes, is ook neerslag vanuit het westen nodig.

Of, net zo makkelijk, sneeuw uit het westen: als koude lucht vanaf Groenland of IJsland over zee trekt, kan er sneeuw ontstaan. Als de wind dan draait en aflandig wordt, is de kans op een witte kerst zeer groot. Werkt de wind niet mee? Dan kan het dezelfde dag al gaan dooien. Brrrr. Statistiek Da's balen: er kan nog geen officiële uitspraak worden gedaan over hoe groot de kans is op een witte kerst. Maar door middel van - ons favoriete vak op school - statistiek, valt er al het een en ander te zeggen. De feiten liegen niet: sinds 2000 hebben we zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen en achttien die zachter dan gebruikelijk waren. Omdat het steeds warmer wordt, is de kans op een koudere winter nog maar 25 procent. En volgens weeronline.nl is de kans op een witte kerst - als je kijkt naar hoe vaak het is voorgekomen - 7 procent. Maar, niet getreurd: omdat er signalen zijn voor een noordwestelijke stroming, wordt de kans iets groter, namelijk 10 procent.

Het weerbericht Dus, uh, wat is ‘t nou? Als het inderdaad een koude winter wordt en er sprake is van een noordwestelijke stroming, die ook nog eens aflandig wordt, kan die 10 procent kans op een witte kerst best werkelijkheid worden. En eerlijk is eerlijk, na dertien jaar zonder, mag het wel eens weer. Optimisten dat we zijn, hebben we de slee al van zolder gehaald.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur