Dit zijn de beste tips waarmee je jouw slaapkamer heerlijk koel houdt deze zomer

Lifestyle

Dit zijn de beste tips waarmee je jouw slaapkamer heerlijk koel houdt deze zomer

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

11 juni 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

11 juni 2024 om 15:00

Nog maar even en de zomer is officieel van start – of het weer zich daar iets van aantrekt, is natuurlijk een tweede. Eindelijk tijd voor zon, zwemmen en blote benen. En ja, ook die zwoele, broeierige nachten waarop je uren woelend in bed ligt, smachtend naar een graadje minder.

Maar stel je voor: een koelere slaapkamer zonder een peperdure airco? Ja, dat kan. Met een beetje slimme trucs en tips houd je je slaapkamer heerlijk koel, en nee, daar heb je geen duizenden euro's voor nodig.

Ventilator Investeer in een simpele ventilator voor een paar tientjes - iets meer budget friendly. Hiermee koel je binnen no time de boel een beetje af. Extra koele bries nodig? Zet een bak ijskoud water voor de ventilator en voel de temperatuur dalen. 

Slimme truc: zet voor het slapengaan je raam wagenwijd open en richt de ventilator naar buiten. Nee, niet om de straat te koelen, maar om de warme lucht uit je kamer te blazen en de koele lucht naar binnen te zuigen. Best handig, toch?

Lees ook: Ontploffingsgevaar: zo overleef je een hittegolf als je zwanger bent

Ramen Over open ramen gesproken, die doen wonderen, ventilator of niet. Maar nee, niet om 14.00 uur 's middags bij 30 graden. Zet ze open in de frisse ochtend of later op de avond, als het afgekoeld is. Bang voor muggen? Even een hor voor je raam plaatsen, dan blijft al het ongedierte buiten.

Gordijnen En overdag? Houd je ramen gesloten en trek die gordijnen dicht. Zo blijft de warmte van de zon buiten. Hoe donkerder het in je slaapkamer is, hoe beter. Verduisterende gordijnen of een zonnescherm aan de buitenkant zijn al helemaal ideaal met dat warme weer.

Kamerplanten Wil je een koele kamer en een leuk decor? Kies dan voor verkoelende kamerplanten. Planten zoals de sanseveria, treurvijg, aglaonema, rubberplant, lepelplant en palm houden je slaapkamer lekker koel. Hoe werkt dat? Deze planten bevochtigen de lucht door vocht af te geven, waardoor de omgeving sneller afkoelt. Zorg er wel voor dat ze genoeg water krijgen, zodat de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil blijft.

Beddengoed Lekker koel slapen gaat verder dan poedelnaakt op de lakens liggen.  Liever iets om onder te kruipen zonder klotsende oksels en klotsende benen - klotsende alles eigenlijk? Vervang dat donzige dekbed dan eens. Kies bijvoorbeeld voor linnen beddengoed of nog beter, een bamboe dekbed. Zo blijft je bed heerlijk licht en koel.

Apparaten Zet alle elektronica in je slaapkamer uit en trek de stekkers uit het stopcontact van ongebruikte apparaten. Denk aan de droger op de overloop, de tv in de slaapkamer, lampen, telefoonladers, enzovoort. Deze energievreters geven warmte af die zich maar al te graag nestelt in een kleine ruimte zoals de slaapkamer.

Nou, met deze tips zijn we er klaar voor: laat die zomer maar komen. Ja? Zon? Heb je dat gehoord? Kom maar, hè!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle