Nooit te oud om te leren: deze 5 fruitsoorten kun je toch wél met schil eten

Lifestyle

Nooit te oud om te leren: deze 5 fruitsoorten kun je toch wél met schil eten

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

2 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

2 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Deze nieuwe kennis gaat er niet alleen voor zorgen dat je meer vitaminen binnenkrijgt, maar het bespaart je ook veel tijd in de keuken. Fruit schillen is verleden tijd. De boel blijft lekker in z'n velletje. Niks 'schilletjes eraf', fruit eten moet je. Mét schil.

Ja, ook als-ie haren heeft. Daar laten we ons vanaf nu niet meer door tegenhouden. 

Fruit eten met schil Dat het beter is om een appel met schil te eten, weten we ondertussen. Schillen zitten namelijk vol met vezels, mineralen en vitaminen C en E, en bevatten dus een groot gedeelte van de voedingsstoffen in fruit. Zonde om weg te gooien en vooral van alle moeite die het kost om de schil eraf te snijden. Gaan we vanaf vandaag dus mooi niet meer doen.

1.  Peren Lekker erop laten, die perenschil, want van het hele fruit bevat de schil de meeste vezels. Daarnaast bevatten groene schillen de vitamines luteïne en zeaxanthine, en die zijn goed voor de conditie van je ogen. Altijd handig.

2. Kiwi Jaha, we zeiden het toch: óók die harigen. Eet je de schil, dan krijg je tot wel 50 procent meer vezels binnen en bevorder je daarmee de spijsvertering. Kun je je echt niet over die haren heen zetten? Probeer dan een gele kiwi. In die schil zitten bovendien vitaminen E en B11. De smaak van een kiwi-schil kan alleen wel ietwat bitter zijn, maar daar heb je geen last van als je 'm gewoon als een appel eet.

3. Mango Als er één fruit op deze wereld lastig klaar te maken is, is het mango (oké, en ananas misschien). Gewoon de schil eraan laten dus, want mangoschillen zitten bomvol vezels en vitaminen als A, B6 en C. Ook deze schil kan bitter zijn, maar in dit geval is het een kwestie van wennen.

4. Perziken Perziken gaan we ook niet meer schillen, want de schil van dit zachte fruit bevat veel antioxidanten, vezels en mineralen. En veel fytochemicaliën, wat spannender klinkt dan het is: die stof beschermt je tegen verschillende ziekten. Dankjewel, dat 'schilt' weer.

5. Watermeloen Hoe hard-ie ook is, de volgende keer ga je 'm opeten. Er zijn namelijk meer redenen om het wel, dan niet te doen: de schil van een watermeloen zit vol met vitamine C, A, B6 en zink. Dat laatste zorgt voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Oh, en het is goed voor je huid, want de schil bevat ook de stoffen lycopeen en flavonoïden.

Jouw immuunsysteem weet niet wat-ie meemaakt, de volgende keer dat jij fruit gaat eten. Geen dank.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur