We were today years old: dit betekent het percentage in 65% kans op regen écht

Lifestyle

We were today years old: dit betekent het percentage in 65% kans op regen écht

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

17 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Het was héél even leuk, gezellig, prachtig, dat mooie weer, maar het is - op z'n Nederlands - alweer over met de pret. Regen is wat de klok slaat. Wij kwamen er alleen pas recent achter wat al die regenpercentages in je weerapp daadwerkelijk betekenen. Spoiler alert: niet wat we dachten.

Pas wanneer het met bakken uit de hemel komt gaan we Buienradar of Buienalarm checken - wanneer kunnen we droog naar onze afspraak fietsen?! - verder houden we het uit gemak vaak bij de standaard weerapp op onze telefoon. Ja, ook al laat dat ding ons vaak in de steek. In die app zie je icoontjes en in het geval van een wolkje met regen, ook een percentage. Staat daar 65 procent, dan is de kans 65 procent dat het gaat regenen, toch? Niet dus.

Lees ook: Voorkeur voor de linker- of rechterkant van het bed? Dit zegt het over je persoonlijkheid

Het percentage geeft niet aan hoeveel kans er is op regen, maar heeft alles te maken met het gebied waar jij je in bevindt. Zoek jij bijvoorbeeld op Amsterdam, dan betekent die 65 procent dat 65 procent van Amsterdam een bui op diens dak kan krijgen. Gaat het bij jou vervolgens niet regenen? Dan hoor jij dus net bij die 35 procent van de regio waar het niet regent. Geluksvogel.

Oh, en ook fijn om te weten: die percentages hebben altijd betrekking op 24 uur. Er mag dan misschien 65 procent staan, wat best wat is, maar daar hoort de nacht ook bij. Het kan dus prima zo zijn dat alles valt terwijl jij ligt te pitten. Bovendien zegt het percentage niets over hoeveel regen er gaat vallen, daarvoor moet je weer op het aantal verwachte milliliters letten. Goed nieuws, toch? Dat dachten wij ook, zeker met een weekend vol wolkjes en percentages voor de boeg.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen