&C Tech
Met deze tips ga je nooit meer over je databundel heen
&C Tech
Met deze 10 apps ga je je goede voornemens wél volhouden
&C Tech
Met deze 10 tips maak je de mooiste smartphone kiekjes
Newsflash
iOS 11 has landed
Newsflash
Bye pil, hello anticonceptie app
&C Tech
Digitaal detoxen doe je zo
Tussendoortje
Fikkie in bed
&C Tech
WhatsApp-nieuws
&C Tech
Festivalproof met deze gadgets
&C Tech
Met deze gadgets vergeet je nooit meer de pil
&C Tech
Met deze gadgets hoef je niet meer naar de sportschool
&C Tech
Zo organiseer je je e-mail als een pro
&C Tech
De beste apps van 2017
&C Tech
Nooit meer je opslagruimte vol
&C Tech
Slome telefoon? Niet met deze tips
&C Tech
Bruiloft in de planning? Deze apps nemen je het werk uit handen
&C Tech
Zo maak je je smartphone vakantieproof
Tussendoortje
Sexy stuff: dit seksspeeltje bestelt een pizza direct na je orgasme
&C Tech
SOS: wat je moet doen als je telefoon oververhit is
&C Tech
Met deze simpele tips versterk je jouw wifi thuis
&C Tech
Dit moet je doen als je iPhone niet oplaadt
Meer bekijken
  1. Moods
  2. &C Tech
  3. Dit moet je doen als je telefoon nat is geworden
&C Tech

Dit moet je doen als je telefoon nat is geworden

De zon is fijn, maar warm. Verkoeling zoeken op het strand, in de zee en in het zwembad is dan ook de ideale vrijetijdsbesteding. Voor je smartphone is het zomerse feestje iets minder leuk. Want wat doe je, als je telefoon per ongeluk in het zwembad valt? Hierbij dé tips voor waterschade aan je telefoon. 

06-6-2018 17:00
Beeld: Getty Images

De meeste nieuwe smartphones zijn gelukkig wel bestand tegen een druppel water. De écht gloednieuwe modellen kunnen zelfs prima mee gaan zwemmen. Oké, wel met mate (denk aan de iPhone 7, 8 en X en Samsung S8 en S9). Ben je nog in het bezit van een wat ouder model dan is het wel even opletten geblazen, vooral als je telefoon in je broekzak zit en je naar de wc gaat. Of iemand toch besluit om je in het zwembad te gooien. Oeps! Wat nu?

Lees ook: SOS: wat je moet doen als je telefoon oververhit is

Laten we beginnen met alles wat je vooral niet moet doen. Zoals je telefoon droog blazen met een föhn. Door de föhn erop te zetten, loop je kans dat je het water de telefoon in blaast en dat wil je juist niet hebben. Verder moet je jouw telefoon direct uitzetten, om kortsluiting en verdere schade te voorkomen. Mocht je jouw batterij eruit kunnen halen, doe dat dan en maak alle gaatjes, speeltjes en andere openingen droog met een zachte doek. Sommige specialisten zeggen dat je je telefoon niet in een bak rijst moet leggen: het vocht zou zo geen kant op kunnen. Andere experts zweren juist bij rijst, omdat het vocht daardoor wordt opgenomen. Hoe zit dat?

Het is een beetje afhankelijk van hoe lang en hoe heftig je telefoon is gaan zwemmen. Heeft-ie uren op de bodem van een zwembad gelegen? Dan kun je beter naar een speciaalzaak gaan, daar je telefoon laten openmaken en kijken of-ie nog te redden valt. Maar heeft je telefoon een plons gemaakt in het toilet, dan kun je ‘m prima in een zakje met rijst stoppen en ‘m daarin laten zitten, minimaal een dag.

Heb je toevallig silicagel in huis, dan kun je dat gebruiken om je telefoon te drogen. Dat zijn van die zakjes die je vaak in schoenen of leren tassen vindt. Maar goed, die moet je maar net in huis hebben! Silicagel absorbeert direct vocht. En dan is het dus wachten. Doe dit ook. Laat je telefoon vierentwintig uur met rust. Fingers crossed, dat-ie het daarna weer doet.

Meer lezen