Plastic not so fantastic: 7 tips voor een plasticloze keuken

Food & Home

Plastic not so fantastic: 7 tips voor een plasticloze keuken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 september 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Pexels

Gepubliceerd op

11 september 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Pexels

Boterhamzakjes, voedselverpakkingen, de bakjes van die lekker afhaaltoko: allemaal plastic. Wil je daar in minderen? Met deze tips van Dille & Kamille is je keuken zo plasticvrij. 

1. Zeep  Plastic flesjes met handzeep of afwasmiddel zijn handig, maar staan minder mooi rondom je gootsteen. In plaats daarvan kun je een hervulbare pomp en fles kopen. Die staan niet alleen een stuk chiquer, daar kun je ook een tijdje mee vooruit. En die hoef je niet steeds opnieuw te vullen met zeep uit de winkel - dan schiet je niet zoveel op met plastic minderen - maar kun je ook gewoon zelf maken. Heb je er gelijk een leuke hobby bij.

Lees ook: Surprise surprise: 5 cadeautips voor als je iemand nog niet goed kent 2. Duurzame hulpjes  Die plastic afwasborstel of die plastic snijplank? Weg ermee. Of nou ja, gelijk weggooien is ook niet goed. Maar als je ze wil vervangen, kun je beter kiezen voor een duurzamer alternatief. Wat dacht je van een houten afwasborstel met vervangbare borstelkop of een snijplank van ecologisch rubberhout? Lekker bezig jij. 3. Kliekjes bewaren We gebruiken allemaal weleens plastic folie om restjes goed te houden. Maar als kliekjesdag is geweest, gooi je die folie zo de kliko in. Om te zorgen dat je niet steeds plastic verspilt op die manier, kun je ook kiezen voor bijenwaxdoekjes. Kun je meerdere keren gebruiken en hebben vaak ook nog eens een leuk printje. Daarnaast zou je de plastic goedhoudbakjes kunnen vervangen door potjes met een bamboedeksel. Geeft je koelkast gelijk wat extra flair.  4. Voorraadpotten Is jouw kast ook een wildernis van pindazakjes, halfvolle pakken rijst en eenzame restjes pasta in bijna lege verpakkingen? Die zooi opruimen stel je het liefst uit, want wat is dat een takkewerk. Tip: bewaarpotten. Staat netjes, is georganiseerd en we houden van de esthetiek. Als het dan ook nog lukt om de pinda's, pasta en rijst zonder verpakking te kopen, bijvoorbeeld in een bulk store (zie punt 8), mag je jezelf helemaal een schouderklopje geven. 5. Trommel Geplette boterhammen die je op werk of op school uit dat kleffe zakje moet peuteren. Lekkerder wordt het er niet op. En het is niet nodig. Met een kekke broodtrommel blijven je boterhammen intact en hoef je geen plastic te verspillen. Daar kun je nog eens je tanden in zetten.  6. Dag plastic rietje Ja, ja, we hebben ondertussen allemaal wel door dat plastic rietjes niet goed zijn voor het milieu. En omdat we houden van schildpadden, proberen we ze zoveel mogelijk te vermijden. Betekent niet dat we hoeven te kauwen op zo'n verlept papieren ding (mag natuurlijk wel als je daar blij van wordt). Andere leuke opties zijn de metalen, bamboe of roestvrij stalen exemplaren. Wil je hier nou ook rekening mee houden op het terras of in een restaurant? Vraag dan gewoon om een drankje zonder rietje. Doen ze vast niet moeilijk over. Lees ook: Van restje tot dessert: 5 manieren om je kliekjes te hergebruiken 7. Bulk store We noemden 'm al even bij nummer vier, maar een manier om plastic te vermijden is shoppen bij de bulk store. Dat zijn winkels die in hun verpakkingen geen plastic gebruiken. Zo komt het ook je huis niet in. Helemaal goed bezig.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Smaakt naar meer