Een historische uitspraak: man krijgt celstraf voor stiekem condoom afdoen tijdens seks

Entertainment

Een historische uitspraak: man krijgt celstraf voor stiekem condoom afdoen tijdens seks

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

14 maart 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

14 maart 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Vandaag werd voor het eerst in Nederland iemand gestraft voor stealthing, het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks. De zaak kreeg de afgelopen weken al veel media-aandacht, maar vandaag werd een uitspraak gedaan: celstraf.

Althans, voor een van de twee mannen die terecht stond. Namelijk voor een 28-jarige Rotterdammer, die zich volgens justitie in de zomer van 2021 schuldig had gemaakt aan dit fenomeen. Hij zou het rubbertje verwijderd hebben toen zijn bedpartner in een positie lag waarbij ze hem niet meer kon zien, iets wat hij zelf ontkende. Het Openbaar Ministerie vond het verkrachting en eiste daarom twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De rechter was het hier niet helemaal mee eens, omdat er sprake was van consent wat betreft de penetratie. Wel vindt zij het een vorm van dwang. Het slachtoffer werd namelijk gedwongen tot penetratie zonder voorbehoedsmiddel. Bewijs hiervoor werd onder andere gehaald uit overtuigende WhatsApp-gesprekken dat het slachtoffer kon laten zien. Dwang telt alleen minder zwaar dan verkrachting, waardoor de uiteindelijke straf lager uitvalt dan de eis. De Rotterdammer krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en moet 1.000 euro aan schadevergoeding betalen. Het oordeel is dus duidelijk: stealthing wordt niet geaccepteerd. Lees ook: Stealthing, of het condoom aftrekken tijdens de daad, verdient een eigen, nieuwe wet De tweede verdachte Naast de Rotterdam stond er nog een man voor stealthing voor de rechter. Hij zou, ook in de zomer van 2021, een 'ongelukje' hebben gehad. Vlak voordat hij tijdens anale seks een hoogtepunt bereikte, merkte hij dat hij het condoom vergeten was. 'Ik schrok en ben op haar billen klaargekomen,' zegt hij daarover. De aanklager vond het echter geen ongeluk, maar actief nalaten. 'Een ernstige normschending. Ze eiste dan ook twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, een iets lagere straf dan in het eerste geval. Deze verdachte werd vandaag door de rechter vrijgesproken. Bijzondere zaak In andere landen, waaronder Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is stealthing al verboden en zijn ook al meerdere daders veroordeeld, maar in Nederland staat dat nog niet in de wet. Vandaar dat deze rechtszaak, of beter gezegd: rechtszaken, zo bijzonder zijn. Zowel de strafeisen als de uitspraak maakten discussie los, onder andere omdat advocaten vinden dat burgers duidelijk van tevoren moeten weten of iets wel of niet strafbaar is en dat hier niet het geval was. Lijkt ons vrij duidelijk dat je je piemel niet zomaar onbeschermd ergens in stopt, maar goed. Bij deze.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen