Vrijwillig gruwelen: waarom kijken we in hemelsnaam naar true crime-series?

Body & Mind

Vrijwillig gruwelen: waarom kijken we in hemelsnaam naar true crime-series?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 oktober 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

5 oktober 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Frank Brandwijk

De Netflix-serie Dahmer is nog maar kort uit, maar is nu al de populairste serie ooit op het platform. En ondanks dat we allemaal vol spanning op de bank hebben zitten kijken, vragen we ons toch af: waarom kijken we vrijwillig naar zulke afschuwelijke true crime-verhalen? We gingen op onderzoek uit. 

Nog effe een uitleg voor als je de afgelopen weken onder een steen hebt gelegen. Monster: The Jeffrey Dahmer Story is een serie over seriemoordenaar en kannibaal Jeffrey Dahmer. In tien jaar tijd vermoordde Dahmer zeventien jonge mannen en tieners. De serie zoomt in op zijn leven vanaf zijn jeugd. En daarin zien we dus alle gruwelijke (en gore) details en moorden.  Lees ook: Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je Kommer en kwel Het is geen wonder dat de serie het zo goed doet, we zijn namelijk collectief gefascineerd door true crime-verhalen. Of het nou gaat over seriemoordenaars, losstaande moorden, cults of gewoonweg lugubere business, alle true crime doet het goed. Kijk bijvoorbeeld naar andere Netflix-series, -films of -docu's, zoals Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, Tiger King en Nightstalker. Allemaal kijkvoer over kommer en kwel, allemaal succesvol. Dat we geïnteresseerd zijn in dit soort verhalen, heeft een aantal verschillende redenen. 1. Mij nie bellen  Omdat we blij zijn dat wij niet in de schoenen van de slachtoffers staan. Klinkt misschien een tikkeltje egoïstisch, maar ook hartstikke logisch. Want je wenst het geen mens toe, ook jezelf niet.  2. Het kwaaie Van nature zijn we geïnteresseerd in het kwaad. We kunnen ons (als het goed is) niet voorstellen dat we zelf zo'n misdaad zouden begaan, dus willen we meer inzicht krijgen in waarom iemand gedreven zou zijn om zoiets gruwelijks te doen. Door dit soort series te verorberen proberen we een beter idee te krijgen van wat zo iemand drijft. 3. Voorbereiding is key  Vooral vrouwen zijn erg geïnteresseerd in true crime, volgens een onderzoek uit 2010. Dit zou ermee te maken hebben dat vrouwen vaker het gevoel hebben dat zij ook slachtoffer kunnen worden en zich daarom proberen voor te bereiden. Dat doen we door bijvoorbeeld te kijken naar de motieven van de misdadigers, de manieren hoe mensen zijn ontsnapt en wie de slachtoffers waren. Klinkt best heftig, maar het heeft in het verleden al een aantal mensen geholpen om te ontsnappen. Erg handig dus.  4. Adrenaline machine Tja, adrenaline is nou eenmaal erg verslavend. Denk maar terug aan toen je als kind keer op keer de achtbaan in wilde. Het kijken naar misdaden geeft ons een enorme dosis adrenaline. Kijk maar hoe je erbij zit tijdens een spannende scène: op het puntje van je stoel, kussen op schoot, je haren strak overeind, die bak popcorn hopeloos vergeten naast je. 

Een tikkie minder Al kan true crime er dus voor zorgen dat je enig idee hebt wat je moet doen in een noodsituatie en is het pokke-interessant, het kan er ook voor zorgen dat je angstig en paranoïde wordt. En als je daarin blijft hangen, kan het er zelfs voor zorgen dat je de deur niet meer uitgaat. Dat moeten we niet hebben. Dus als je merkt dat je van elk geluid opspringt en snel dekking zoekt, dan is het misschien toch slim om die serie even uit te zetten. Begrijpen we helemaal. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & mind