Najaarsblues: niet met dit starterspakket

Body & Mind

Najaarsblues: niet met dit starterspakket

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

8 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

8 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Tom ten Seldam

Je hebt twee kampen: de hi-ha-herfstliefhebber die zich verheugt op kaarsen, pompoensoep en versmelten met dat eeuwige dekentje op de bank. En de keiharde zomerzot die er de komende tijd toch echt weer aan moet geloven. Met dit starterspakket glij je er langzaam en lekker in.

Niet iedereen wordt vrolijk bij het idee van vallende blaadjes. Een op de tien Nederlanders kan dit seizoen zelfs helemaal gestolen worden: zij ervaren elk jaar weer een dip in de herfst en/of winter volgens de GGZ. De reden hebben we ook allemaal weleens voorbij horen of zien komen: minder daglicht. Van te weinig licht in de donkere maanden van het jaar gaat je biologische klok een beetje naar de getver. En jouw natuurlijk dag- en nachtritme is daarvan de sjaak. De een kan daar daar beter tegen, de ander belandt erdoor in een herfstdip. Daarom dit starterspakket. Hopelijk hou je de dip daarmee dit jaar buiten de deur terwijl jij lekker warm binnen zit.

1. Bewegen Als er iets is waarvan je weer een beetje in beweging komt, is het van: juustem, beweging. Maak het jezelf niet te moeilijk, je hoeft echt niet elke dag aan de gewichten te trekken. Zeker niet als je jezelf naar de sportschool moet slépen, terwijl je de wandelschoenen, fiets of skeelers wel zó hebt gepakt. Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. En dikke bonus van de buitenactiviteit is natuurlijk: de extra shotjes daglicht die je verdient. Daarmee speel je het volgende level die dag ook nog wel uit.

2. De baas van de regelmaat Vroeger was het advies voor veel mentale toestanden al gauw 'rust, reinheid en regelmaat'. Die laatste is volgens geestelijke gezondheidsinstantie PsyQ nog steeds een heel belangrijke in het tegengaan van depressies in z'n algemeenheid. 'Regelmaat helpt je om grip op je leven te houden. Op tijd naar bed, op vaste momenten eten en vaste rustmomenten geven je houvast. Laat je doen en laten niet bepalen door je depressie. Je bent zelf de baas!' Precies, own die regelmaat.

3. Met je dekentje Op de bank, lekker met een dekentje. Je hoort het Merol bijna zingen. In de koudere seizoenen zijn de bankhanger en het dekentje onafscheidelijk. Zo onafscheidelijk dat je struikelt over de memes als je internet afspeurt naar vrouw en dekentje. Mag allemaal, maar dat weerhoudt ons er niet van in een fleece hoodie-deken te duiken (yes, bestaat echt), of een 'snug snug deken met mouwen' aan te trekken. Een slimme meid shopt haar dekentje op tijd en is op de herfst voorbereid.

4. Shoptherapie Bestrijd je dippie door iets te doen wat je leuk vindt. Je zomerspul eruit en het najaar in je kledingkast halen bijvoorbeeld. Pakken in knalkleuren, (nep-)leren broeken, jassen en minirokken, tweed, en de kanten blouse: dat zijn de nieuwe herfsttrends voor komend seizoen. Hangt er nog wat in je kast waar je wat mee kan? Is je herfstgarderobe treuriger dan jouw gezicht wanneer iemand zegt 'de zomer is bijna voorbij', dan heb je bij deze een mooie reden om nieuwe kleding in te slaan. 'Therapeutisch' shoppen noemen we dat.

5. Zei iemand comfort food? In welk kamp je ook zit wat betreft de seizoenen, niemand kan er omheen dat comfort food het lekkerst smaakt op een regenachtige herfstdag. Weg met die zomerse salades, frisse selderijstengels en lichte wraps. Kom maar door met die pumpkin lattes, stoofpotten, pasteitjes, stevige soepen, ovenschotels en baksels. En trakteer jezelf wat vaker. Op een lekkere bosbessencrumble bijvoorbeeld.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen