Trouwen doe je zo: 5 tips als je geen kinderen op je bruiloft wil

Body & Mind

Trouwen doe je zo: 5 tips als je geen kinderen op je bruiloft wil

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 mei 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Marit Smit van Girlsofhonour.nl, beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

18 mei 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Marit Smit van Girlsofhonour.nl, beeld Frank Brandwijk

Geen kinderen op je bruiloft uitnodigen, dat is een dingetje. Waarom dat toch best een goed idee is, en hoe je dit slim (en niet al te onaardig) aanpakt, dat lees je hier.

Vette vingers aan je witte trouwjurk, gehuil door jullie trouwgeloften en vieze stinkluiers tijdens het diner. Kinderen op je bruiloft, niet iedereen heeft er zin in. Ben jij zo iemand, no worries, dit is jouw bruiloft, en als jij geen zin hebt in jonge mensjes op jullie dag, dan is dat volledig aan jullie. Maar hoe pak je dit nou aan? Wees eerlijk, maar ook vriendelijk.

Lees ook: Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Welke kinderen zouden er mogelijk op je bruiloft komen? Maak eerst eens een lijst met kinderen die mogelijk zouden komen. Hebben je vriendinnen kinderen? Of je broers en zussen? Zijn er misschien ooms en tantes die hun kids mee willen nemen? Schrijf het op en maak een overzicht.

Praat er eerst over met familie en vrienden Je weet vast zelf wel voor wie het niet meenemen van hun 'engeltjes' een ding gaat worden. Vertel hen al voor je de uitnodiging verstuurt dat jullie bruiloft adults only zal zijn. Je hoeft echt niet in detail te treden over de redenen waarom jullie hiervoor kiezen. Geef desnoods aan dat jullie gastenlijst anders echt te groot wordt, of dat de trouwlocatie er niet echt geschikt voor is. En uiteindelijk: je wil dat iedereen van jullie bruiloft kan genieten zonder op hun rondrennende kleintjes te moeten letten.

Denk na over de uitnodigingen Denk bij het ontwerpen van de trouwkaarten ook na over jullie adults only bruiloft. Dit kan heel subtiel door de kaart alleen aan de specifiek uitgenodigde gasten te sturen (dus in plaats van Familie Smit, Henk en Ingrid Smit). Maak je gebruik van RSVP's? Zet hier dan ook alleen de namen van de volwassenen op. Wil je toch meer duidelijkheid over het niet uitnodigen van kinderen? Probeer dit dan zo vriendelijk mogelijk te formuleren. 'Geen kinderen welkom' is bijvoorbeeld een stuk botter dan 'We plannen een feestje voor volwassenen, en waarderen het als kinderen onder de 18 thuisblijven,' of 'Bij deze nodigen we je uit voor onze 18+ bruiloftsparty!'

Lees ook: Yes please: TikTok zweert bij deze 'sex chocolate' die je seksleven verbetert

Trek één lijn Als je geen kinderen wilt uitnodigen is het verstandig om hier ook echt één lijn in te trekken: dus niet de kids van je zus wel, maar die van je broer niet. Dat is namelijk een recept voor gedoe. De enige uitzondering? Eventuele bruidsmeisjes en -jonkers. Echter moet je dan wel weer nadenken over hoe je dat na de ceremonie doet. Zijn ze ook bij de receptie? Of regel je bijvoorbeeld een oppas in een andere ruimte?

Last but not least: het is jullie bruiloft Hoeveel gedoe je er misschien ook over krijgt, uiteindelijk is dit jullie bruiloft. Als jullie geen kinderen willen uitnodigen dan is dat echt he-le-maal oké. Laat je dus niet ompraten of guilt trippen, blijf bij je keuze. Het is niet alsof jullie vrienden en familie de rekening betalen, toch?

Deze blog is geschreven door Marit Smit, eigenaar van trouwblog Girls of honour en auteur van 'Het boek over trouwen' . Wil je geen dertien-in-een-dozijn bruiloft? Haar blog staat barstensvol originele inspiratie en tips.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen