Dit is waarom je nooit met je benen over elkaar moet zitten

Body & Mind

Dit is waarom je nooit met je benen over elkaar moet zitten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

23 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Met de benen over elkaar zitten is misschien wel onze favoriete houding. Zeker als je een rokje draagt is het handig als de medebevolking geen glimp opvangt van je ondergoed. Maar hebben die gekruiste benen ook een nadeel? Ja dus, lees maar snel verder.

Spataderen Door met je benen over elkaar te zitten, kunnen je diepliggende bilspieren veranderen. De dwarse diepe bilspier kan spanning opleveren, waardoor slagaderen kunnen afknellen, de bloedtoevoer kan afnemen en er irritatie bij zenuwen kan ontstaan. Maar verschillende fysiotherapeuten zeggen dat ze zich afvragen of dat het probleem kan veroorzaken of dat dat aan de conditie van iemand ligt. Een roker met vernauwde aderen zal hier eerder last van ondervinden dan een kerngezond persoon. Jennifer Wider is het daar mee eens, vertelt ze aan HelloGiggles. 'Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je van deze houding spataderen krijgt.' Nu moet je niet meteen juichend je benen weer over elkaar doen, want er komen wel wat andere risico's mee met deze houding. Zo zitten je heupen scheef en kan dit rugpijn en/of nekpijn veroorzaken.

Lees ook: Effectief sporten: deze oefeningen transformeren je lichaam het snelst

Bloeddruk Ook de bloeddruk kan wat stijgen als je voor langere tijd in deze houding zit. Maar uit onderzoek van een Hypertension Clinic in Istanbul blijkt dat de bloeddruk drie minuten na het terugzetten van de voet weer op normale hoogte is. Mensen met trombose wordt wel afgeraden om voor langere tijd met hun benen over elkaar te zitten. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat je je benen op de grond moet houden als je je bloeddruk bij de dokter gaat meten. De uitkomst kan anders verschillen.

Afknellen Ook mannen moeten een beetje oppassen met het zitten in deze houding. Hun zaakje kan namelijk afgekneld worden, en dat blijkt heel slecht te zijn voor de zaadproductie. Maar ook hier geldt: met mate is er geen probleem. 

Juist wel gezond Los van al die nadelen, is er ook een voordeel. Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben namelijk ontdekt dat als je regelmatig met je benen over elkaar zit, de spier bij je billen wordt opgerekt. Deze opgerekte piriformisspier kan bijdragen aan een stabiel bekken. En met een stabiel bekken voorkom je lage rugklachten. Waar je wel op moet letten is dat je als beenkruiser af en toe van been moet wisselen.

Dus, voor alle computermuizen: zorg ervoor dat je niet de hele dag met je benen over elkaar zit. Daar kan je namelijk best last van krijgen. Zit jij maar af en toe met je benen over elkaar? Dan is er niets om je druk over te maken.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen