Laat je humeur deze zomer niet verpesten door het slechte weer, zo haal je het beste uit elke dag

Body & Mind

Laat je humeur deze zomer niet verpesten door het slechte weer, zo haal je het beste uit elke dag

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

13 juni 2024 om 08:00

Gepubliceerd op

13 juni 2024 om 08:00

De zomer is bijna hier en het weer... Laten we het erop houden dat het niet bepaald ansichtkaartmateriaal is. We zitten allemaal met onze truien aan achter het bureau en de paraplu is zo ongeveer je beste vriend. Nee, dit lijkt voorlopig niet echt het zonovergoten paradijs te worden waar we op hoopten.

Volgens de ANWB vindt maar liefst 43 procent van de Nederlanders de zomer het fijnste seizoen. Logisch ook: de zon maakt je blij en geeft je energie. Bovendien zijn we dan lekker veel buiten, wat je mentale gezondheid een flinke boost geeft.

Maar wat gebeurt er met die bijna 8 miljoen zomerliefhebbers als het weer besluit de zomer over te slaan en meteen de herfst in te duiken na de lente? Ja, we begrijpen dat het behoorlijk deprimerend kan zijn als juli en augustus 2024 écht de boeken ingaan als de meest miserabele zomermaanden ooit. Maar geen zorgen, we gaan niet sippen. We gaan er gewoon het beste van maken met deze tips:

Glas halfvol (!) Focus op het positieve: slik wat vitamine D en geniet van de dagen dat de zon schijnt. Het voelt misschien alsof het alleen maar regent, maar er zijn heus ook droge momenten. Grijp die kansen en ga eropuit. Denk niet aan 'vier dagen regen deze week', maar aan 'drie dagen zon.'

Lees ook: Dit jaar niet naar een toeristische, maar unieke bestemming? Reisjournalisten tippen deze 4 plekken

Let there be light De zon geeft energie, maar er zijn ook genoeg andere dingen die je een goed gevoel geven. Is het werkelijk takkeweer? Zet de lampen aan, maak het gezellig thuis en kijk een film met de kids of nodig vrienden uit voor een avondje tafelen. Spritz in de ene hand, borrelnootjes in de andere: zo haal je de zomer gewoon in huis.

Hardlopen Leuk weetje: sporten zorgt voor de aanmaak van serotonine, dopamine en endorfine, de ultieme feel good hormonen die stress verjagen en je een goed gevoel geven. Dus trek op zo'n regenachtige dag gewoon je hardloopschoenen aan. Misschien denk je: hardlopen in de regen? Echt niet! Maar waarom eigenlijk niet? Douchen moet je toch, dus wat maakt het uit dat je nat wordt? Je komt buiten, krijgt je dagelijkse dosis beweging, en voelt je daarna super. Klinkt ineens als een best goed idee, toch?

Maak een lijst Ben jij het type dat op zo'n gloomy dag de neiging heeft om je op te sluiten en niks te doen? Maak dan 's ochtends een to do-lijstje. Niet alleen met saaie huishoudelijke taken, maar ook met dingen waar je blij van wordt: lees dat ene boek of klets uitgebreid met je zus. Get your ass moving.

Good food, good mood Een andere reden waarom veel mensen zo vrolijk worden van de zomer, is het heerlijke eten met vrienden en familie. Barbecueën, terrasjes pakken, uit eten tijdens een dagje weg - het hoort er allemaal bij. Ook al ben je misschien meer thuis, laat dat je niet weerhouden om van eten te genieten. Verwen jezelf met je favoriete gerechten of maak iets zomers als paella of een frisse pastasalade.

Tip: bewaar dit artikel voor het geval dat de zomer écht tegenvalt. Je weet maar nooit wanneer je deze tips nodig hebt. En onthoud: samen komen we er wel doorheen.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind