Een hobby vinden is dé nieuwe trend (en dit zijn de leukste om uit te proberen)

Body & Mind

Een hobby vinden is dé nieuwe trend (en dit zijn de leukste om uit te proberen)

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

30 mei 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

30 mei 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Wanneer je op zondagochtend in het park om de hoek komt, word je bijna overal omver gerend door hardlopers. Daarnaast lijkt half Nederland ineens te gaan pottenbakken en bovendien kun je niet meer om de TikTok-accounts heen van mensen die een onbedwingbare drang voelen om hun 'zoektocht naar een hobby' vast te leggen.

Maar waarom is iedereen en zijn moeder geobsedeerd door het vinden van een nieuwe hobby? En als we dan toch bezig zijn: wat zijn nu eens leuke hobby's om uit te proberen?

Pottenbakken werkt healing? Therapeut Jess Sprengle onthult aan Betches dat mensen op zoek gaan naar hobby's om verschillende redenen. De eerste reden valt vooral op bij Gen Z'ers. Deze generatie weigert simpelweg om hun hele identiteit te laten bepalen door werk. Werk is belangrijk, ja, maar ze willen meer dan alleen dat. En laten we eerlijk zijn, wie kan ze dat kwalijk nemen?

Maar er zit nog meer achter dan alleen maar een zoektocht naar identiteit. Er speelt natuurlijk ook veel in de wereld en uit onderzoek blijkt dat hobby's een positieve invloed kunnen hebben op het algemene geluk en de gezondheid. Kortom: als je het gevoel van controle even kwijt bent - met klimaat, economie, politiek enzovoorts - vinden we troost in het kneden van klei, het schilderen van doeken of het joggen door het Vondelpark. 

Hobby gezocht Hm, die hobby klinkt eigenlijk best interessant. Als je helemaal overtuigd bent en de komende zomer wilt wijden aan het vinden van een toffe buitenschoolse activiteit voor volwassenen, hebben we wat tips voor je:

(Potten)bakken Cheesecake, brownies of een authentieke Limburgse vlaai - wat je hartje maar begeert. Wil je een gezonder alternatief? Probeer dan pottenbakken eens. Geen verleiding om op te eten en minstens zo bevredigend. Of je nu met een klei blok van de Action aan de keukentafel zit of een serieuze cursus volgt, alles is mogelijk. 

Lees ook: Poenpraat: 'Een hobby mag geld kosten'

Sport Dit hoeft echt niet te betekenen dat je zuchtend op de stoel van een legpress ligt - tenzij je daar blij van wordt, natuurlijk. Maar sporten kan ook gewoon leuk zijn. Denk aan spinning lessen, yoga, dansen, zwemmen of gezellig hardlopen met een groep. We noemen maar wat.

Lezen Niet zo'n fan van bewegen? Pak eens een goed boek. Veel mensen denken dat lezen saai is of ze zeggen dat ze er de rust niet voor kunnen vinden. Maar op elk potje past een dekseltje: zoek naar jouw favoriete genre en als je wat motivatie nodig hebt, sluit je aan bij een boekenclub. Werkt dat allemaal niet? Blader dan maar door de nieuwste &C. Dat telt ook als lezen, toch?

Schilderen Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Op vrijdagmiddag kun je gewoon met de kids aan tafel gaan zitten om samen te schilderen. Die spullen heb je toch al in huis, en wie weet ontdek je wel je roeping. Maar pas op: niet boos worden als je kleine Picasso ineens een groene veeg op je meesterwerk achterlaat.

Tuften Meer op zoek naar een uitdaging? Tuften is helemaal hot. Wattes? Jep, je eigen mat maken van begin tot eind. Klinkt ingewikkeld? Check de video hieronder en je weet precies wat we bedoelen:

Nieuwe taal leren Ben jij niet de meest creatieve geest? Geen zorgen, ook dan hebben we wat voor je. Ga eens aan de slag met het leren van een nieuwe taal. Nee, we gaan hier geen middelbare school trauma's ophalen - derde naamval of toch vierde? Maar maak het leuk, ga samen met een vriendin een cursus volgen of download bijvoorbeeld Duolingo.

Puzzelen Nog steeds niets dat je aanspreekt? Laat je innerlijke kind los met een middagje puzzelen! Het hoeft niet duur te zijn: scoor een puzzel voor een paar euro bij de kringloop en je bent uren zoet. En moet jij eens kijken hoe in control jij je voelt als je die puzzel van 'circa vier uur' in drie weet neer te leggen.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind