Who dis? 5 fun facts om onze nieuwe ministers een tikkeltje beter te leren kennen

Body & Mind

Who dis? 5 fun facts om onze nieuwe ministers een tikkeltje beter te leren kennen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

2 juli 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld NL Beeld

Gepubliceerd op

2 juli 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld NL Beeld

Ze zijn er hoor, de ministers van het nieuwe kabinet. En omdat de meeste namen bij niemand een belletje doen rinkelen, stellen wij er een paar aan je voor - natuurlijk op onze eigen manier. We hebben het wondere web afgestruind en wat interessante feitjes opgeduikeld. Veel leesplezier.

Eppo Bruins - Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ex-Kamerlid van de ChristenUnie, Eppo Bruins, is namens NSC de nieuwe Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Best ironisch, aangezien Bruins ooit CDA verliet vanwege hun samenwerking met de PVV. En nu zit hij dus met hen in een kabinet... Ach ja, meningen kunnen veranderen, zeggen we dan maar. Sophie Hermans - Minister van Klimaat en Groene Groei VVD'er Sophie Hermans wordt de nieuwe Minister van Klimaat en Groene Groei. Deze naam is niet geheel onbekend; ze was eerder al fractievoorzitter van de VVD. Bovendien was ze in 2017 de adviseur van Rutte, en volgens geruchten was dit niet alleen een zakelijke relatie. De roddels zeggen dat ze een relatie hadden voordat Mark er met haar zusje Caroliene vandoor ging. Waar die roddel vandaan kwam? 'Mannenzaken.nl', dus misschien niet te serieus nemen. Maar hé, de nieuwe Minister van Klimaat en Groene Groei vergeet je nu niet meer. Graag gedaan, hè.

Femke Wiersma - Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Nog zo'n bekende naam, maar om een iets andere reden. Boer Zoekt Vrouw-fans hebben haar misschien al herkend. Gaat er geen lampje branden? Het is ook al 14 jaar geleden, maar in 2010 sloeg de vonk over tussen haar en boer Gijsbert. Inmiddels zijn de twee alweer een aantal jaren gescheiden. En nu? Nu ruilt Wiersma Friesland in voor Den Haag. Oh voor welke partij vraag je? Boer Zoekt Vrouw; Vrouw Wordt Boerin; Boerin Bij BBB. Surprised? Neuh.

Lees ook: Josephine (28) werkt bij technisch bedrijf: ‘Mijn focus ligt op mensen, daar krijg ik echt energie van’

Reinette Klever - Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp De nieuwe Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, Reinette Klever (PVV), was sinds 2022 vaste gast én bestuurslid van Ongehoord Nederland (ON!) – je weet wel, dat programma dat volgens een onderzoek van Pointer stelselmatig complottheorieën en misinformatie verspreidt. Ook opvallend is dat Klever in een debat in 2016 pleitte voor de afschaffing van ontwikkelingshulp, en nu dus juist Ontwikkelingshulp in haar pakket krijgt. Tja, het kan verkeren.

Barry Madlener - Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) wordt de nieuwe Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ook wel bekend als de 'luchtvaartminister'. En laat Barry nou ooit in een interview met HP/De Tijd hebben toegegeven een 'milde vliegangst' te hebben. Ironisch, niet? Dat was weliswaar 15 jaar geleden. Laten we hopen dat je met deze functie die angst inmiddels hebt overwonnen, Barry. Succes!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind