Geen paniek: deze '5-4-3-2-1' zen-techniek is echt je-van-het

Body & Mind

Geen paniek: deze '5-4-3-2-1' zen-techniek is echt je-van-het

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Hoewel er steeds meer aandacht is voor mentale gezondheid en burn-outs, voelen velen van ons nog steeds de druk om alle ballen hoog te houden. Niet gek dus dat wereldwijd naar schatting zo'n 301 miljoen mensen zich overweldigd voelen. Maar wat als we daar nu eindelijk iets aan konden doen?

Deze week ontdekten we de '5-4-3-2-1 grounding technique', een methode die online viraal gaat. Het is gratis, simpel en je hebt er niets voor nodig. Als dit ook nog eens werkt, zou dat natuurlijk helemaal fantastisch zijn. Dus wij waren benieuwd.

Wasda? Deze methode belooft de perfecte redding te zijn voor momenten van paniek of een overwhelmed gevoel. Het is een vorm van mindfulness die je helpt te ontspannen en normaal te ademen, zonder dat je je echt op je ademhaling hoeft te concentreren of ingewikkelde ademhalingsoefeningen moet doen - ook eens fijn voor de verandering.

Het idee is simpel: betrek al je vijf zintuigen erbij door vijf dingen te benoemen die je ziet, vier dingen die je kunt aanraken, drie dingen die je hoort, twee dingen die je kunt ruiken, en één ding dat je kunt proeven. Simpelweg '5-4-3-2-1'.

Lees ook: 6 signalen dat je (te) veel stress hebt die je waarschijnlijk nog niet doorhebt

Aarden Maar hoe werkt deze oefening nou precies? Nou, wanneer stress of angst de kop opsteekt, wordt ons fight or flight systeem geactiveerd. Je zintuigen staan op scherp, adrenaline giert door je lijf en je ademhaling versnelt. De 5-4-3-2-1-aardingstechniek maakt gebruik van de kracht van je vijf zintuigen – zien, voelen, horen, ruiken en proeven – om deze adrenaline te temperen en je zenuwstelsel te kalmeren door je terug te brengen naar het hier en nu.

Op die fiets Het helpt je de controle over je gedachten terug te krijgen door je aandacht te verleggen van een negatieve, piekerende houding naar een kalme en observerende houding. Geen wonder dus dat deze techniek vaak wordt toegepast bij mensen die een paniekaanval hebben. Zodra we onze focus verleggen, onderbreken we onze stressreactie en wordt het zogenaamde 'parasympathische zenuwstelsel' geactiveerd, wat ons laat ontspannen.

Onze spieren ontspannen, de spijsvertering werkt optimaal, ons hart klopt langzaam en stabiel en onze ademhaling wordt rustiger. Kortom, je wordt zo zen dat je je bijna begint af te vragen of het wel munt was wat er in die thee van je zat. En vanuit dat punt kun je vervolgens met een heldere geest beslissingen nemen die zowel je toekomst als je kijk op het verleden positief beïnvloeden.

En of dit nu werkt? Nou, dat is iets om zelf uit te vogelen, maar wij zijn in elk geval fan.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind