Marije is tantrabegeleider: 'Onze seksualiteit is een vergrootglas voor ons leven'

Body & Mind

Marije is tantrabegeleider: 'Onze seksualiteit is een vergrootglas voor ons leven'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

14 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

14 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam

Beroepsmatig bezig zijn met seks vulgair? Welnee. Van masturbatieles tot high-class gigolo: vijf mensen die we voor &C's julinummer spraken doen het, en dat gaat om veel meer dan alleen seks. Marije Oostindie is tantrabegeleider en geeft tantratrainingen met haar bedrijf Avond vol Aandacht.

Marije (45): 'In mijn langere relaties kwam ik telkens in een seksuele blokkade terecht. Als ik verliefd was, vreeën we de sterren van de hemel, maar na verloop van tijd kakte dat in. Toen ik mijn huidige partner Jeroen tegenkwam, dacht ik: dit is hem. Maar opnieuw zat ik na een jaar in een dip, dus ging ik op onderzoek uit. Ik ontdekte tantra. Een eeuwenoud spiritueel pad dat ons leert te ontspannen, waardoor onze levensenergie – in tantra noemen we dat de seksuele energie – weer gaat stromen.

Onze seksualiteit is als het ware een vergrootglas: het maakt duidelijk hoe ontspannen – of juist gespannen – we in het leven staan. Hoe we zijn als ouder, collega, vriend, vriendin. Tantra begint vaak wel met een seksvraagstuk. Mensen willen hun seksleven verbeteren, maar opeens verdiepen ook hun vriendschappen omdat ze bijvoorbeeld eerlijker durven te zijn. Tijdens de trainingen, die ik samen met Jeroen geef, zijn we meestal gewoon gekleed.

Lees ook: James is high class gigolo: 'De spanning, als ik niet weet wie ik ga aantreffen, vind ik het leukst'  

Veel tantrische oefeningen zijn ook helemaal niet seksueel. Maar soms kan het heel leuk zijn om tantrische oefeningen zonder kleren te doen. Naakt bij elkaar op schoot zitten, in yab-yum-houding, bijvoorbeeld met je partner of met iemand bij wie het vertrouwd voelt. We geven de stellen met wie we werken huiswerk mee: 'vrijafspraakjes'. We doen allerlei vormen van lichaamswerk, zoals tantrisch ademwerk en eye gazing: langdurig in elkaars ogen kijken. We leren je jezelf te blijven voelen, ook als je aangeraakt wordt. Als ik vroeger seks had, was ik alleen maar bezig met de ander. Bij tantra leer je je steeds dieper ontspannen. Hierdoor stroomt je energie beter door je lijf en wordt alles in je leven intenser.

Je kunt bij ons terecht voor privéworkshops samen met je geliefde en voor groepstrainingen waarin we stellen die al langer samen zijn meenemen op reis naar een meer vervullende seksualiteit. We hebben de mazzel dat we in een linkse omgeving zitten, mijn werk levert vaak leuke gespreksonderwerpen op. Wonen in de Randstad helpt daarbij. In het christelijke dorp waar ik vandaan kom is dat wel anders. Tantra wordt nog weleens verward met kamasutra. De enige gelijkenis is dat je met beide leren je blik op seksualiteit verruimt. Dat seks niet alleen penis-in-vagina-seks is. Als we in bed vooral aan het nadenken zijn, gaan we vaak presteren. In plaats daarvan leren we onze grenzen en verlangens te volgen: die kun je voelen in je lichaam. Dat levert vaak veel meer genieten op.

Tantra bleek me zoveel meer te geven dan ik ooit had gedacht. Ik sta lichtvoetiger in het leven. Op alle fronten: in het moederschap, als vriendin, partner. Het heeft mijn intimiteit bevorderd, met mezelf en met mijn partner. Thuis vrijen we weer de sterren van de hemel'’

Benieuwd naar de verhalen van de andere mensen die beroepsmatig met seks bezig zijn? Je leest ze in &C's julinummer 'Dat kan heter' die nu in de winkels ligt, of haal de editie vast hier:

Shop hier &C's julinummer 'Dat kan heter'

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur