Sanne (26) doorbreekt poeptaboe met docu-serie 'Mooie Meisjes Poepen Niet'

Body & Mind

Sanne (26) doorbreekt poeptaboe met docu-serie 'Mooie Meisjes Poepen Niet'

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

12 april 2024 om 14:00

Gepubliceerd op

12 april 2024 om 14:00

Praten over poep - het gaat zelden zonder ongemak. Voor vrouwen is het helemaal lastig. Want vrouwen, die poepen niet. Toch? Of nouja, enkel als het naar bloemetjes ruikt misschien.

Het taboe op poepen maakt het praten over darmziekten en de grote impact die ze hebben heel moeilijk. Dat moet anders, dacht docu-maakster Sanne Savelsbergh (26). Sanne heeft PDS - Prikkelbare Darm Syndroom. De documentaire die ze in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) maakte, gaat op 16 april in première - en daar kun jij bij zijn. 

Hyves Maar eerst iets meer over de documentaire. In Mooie Meisjes Poepen Niet vertelt Sanne over de jarenlange zoektocht naar de oorzaak van klachten die ze al als pubermeisje had. 'Ik had altijd problemen met mijn darmen, was winderig en had een enorm opgeblazen en harde buik. Ik leek wel vijf maanden zwanger.' Op steun uit haar omgeving kon Sanne lang niet rekenen. Want, zoals iemand op het platform Hyves haar op het hart drukte: 'Mooie meisjes poepen niet.' En als dat zo was, dan zij al helemaal geen Prikkelbare Darm Syndroom.

Netjes gedragen In een poging het taboe te doorbreken gaat Sanne langs bij zeven andere jonge vrouwen met een chronische spijsverteringsziekte, zoals de ziekte van Crohn, Colitis en een Stoma. Een van hen is Naomi (27). Ze heeft ook PDS en kent het hardnekkige poeptaboe helaas maar al te goed. 'Het is vooral een ding voor mannen richting vrouwen. Vrouwen moeten zich netjes gedragen. Praten over poep of overgeven, dat doe je niet.' 

Sanne (26) doorbreekt poeptaboe met docu-serie 'Mooie Meisjes Poepen Niet' - &C

Sanne (26) doorbreekt poeptaboe met docu-serie 'Mooie Meisjes Poepen Niet' - &C

Gaat dat zien Ook vertellen de vrouwen over de impact die de ziekte heeft op hun sociale leven, hun relaties en op intimiteit. Benieuwd naar hun indrukwekkende verhalen? Mooie Meisjes Poepen Niet gaat op 16 april in première in de Vue Bioscoop in Hilversum. Voor die speciale avond mogen we 4 x 2 kaarten weggeven. Kans maken? Vul je gegevens dan onderaan deze pagina in! De winnaars zullen op maandag 15 april een uitnodiging ontvangen via &C.

Niet gewonnen? Geen paniek. De documentaire is vanaf 17 april te zien bij &C.

Dit is een samenwerking met MLDS.

De actie is inmiddels verlopen.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer lezen van Body & Mind