Socials en selfies: zo beïnvloeden ze jou in de sportschool

Body & Mind

Socials en selfies: zo beïnvloeden ze jou in de sportschool

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 september 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 september 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Tom ten Seldam

Was het sportschoolleven niet een stuk makkelijker vóór de tijd van socials en selfies? Ja en nee. Het effect van social media in de sportschool heeft twee kanten. Maar feit is dat je er zeker voordeel mee kunt doen in je fitte ambities. En dat kun jij.

Mooi was die tijd toen je nog make-uploos, in je afgekloven joggingbroek en verwassen t-shirt naar de gym kon voor een halfuurtje op de loopband, een rondje toestellen en nog wat buikspieroefeningen om mee af te sluiten. Toen je je nog niet een weg hoefde te banen door fitte mannen en vrouwen die zich het zweet uit de bilnaad werken. Of de fitfluencers die tijdens het sporten altijd de camera in de aanslag hebben om nieuwe content te shooten voor the gram. Een 'T-shirt T-shirt' draagt niemand nog; een sport-bh en strakke high waisted legging lijken het nieuwe tenue.

Feed vol fitheid Fysiek fitte mensen waren er natuurlijk altijd al, maar door alle socials worden we nu veel vaker geconfronteerd met afgetrainde lichamen. Op Instagram en TikTok scroll je dagelijks langs plaatjes en video’s van strakke lijven in strakke pakken die voor een spiegel indrukwekkende prestaties uitvoeren. Geen zweetdruppeltje dat verraadt dat al dat krachtpatsen ook hun heus wel wat moeite kost. Dat kan best intimiderend zijn als je zelf ook die verlangens hebt. Lees ook: Personal trainer vertelt: vergeet deze oefeningen vooral niét voor bolle billen Maar een afgetraind lichaam is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd, hoe hard je ook traint, weet ook dr. Andrew Selepak. Hij is directeur van het departement Social Media binnen de universiteit voor Journalistiek in Florida en zegt er dit over in een interview met fitnessplatform Aaptiv. ‘Niet iedereen kan een six-pack krijgen. Omdat het niet je bouw is, omdat je er niet voldoende tijd in kan steken of – knipoog - omdat je gek bent op donuts. En wanneer we weten dat we iets niet kunnen, kan dit voorkomen dat we het zelfs maar proberen.' Zonde dus. Want sporten voor de leuk, lekker en gezondheid kan ook een doel zijn.

Motivatie uit eigen kring Maar het is lang niet allemaal kommer en kwel. Social media heeft ook een positieve invloed (gehad) op ons gedrag in (en buiten) de sportschool. Voorbeeld: lig jij na een dag werken voor pampus op de bank met een zak chips binnen handbereik, zie je op je feed collega Jo uitzinnig aan de gewichten trekken. En Randy trapt zijn racefiets nog even op de staart. Terwijl het regent. Dikke kans dat jouw zak chips toch dicht blijft en je in elk geval overwéégt toch je hardloopkloffie aan te trekken voor een korte run. Ja, je laat je beïnvloeden, maar is dat erg? Volgens dr. Selepak niet. ‘Als we ons realiseren dat onze vrienden en familie onder alle omstandigheden gaan sporten, en daarna opgewonden over de resultaten zijn, heeft dat meer impact dan welke tv-commercial of mail dan ook. Dit is wat de Grieken bedoelen met ‘ethos’. Het kan een motivatie zijn als we mensen die we kennen iets met aandacht zien doen.’

Onsje gratis kennis, graag En dan nog iets: hoe weet jij eigenlijk het verschil tussen een ‘gewone’ en een Romanian deadlift? Wie leerde je over de goeie uitvoering van een split squat? En aan wie dank jij je kennis over shakes en smoothies? Juist, ook die fitfluencer of niet? Want met de opkomst van social media is informatie en daarmee (gratis!) kennis een stuk toegankelijker geworden. En dat heeft jou een stuk wijzer gemaakt in de sportschool of thuis op de yogamat.

Lees ook: Alsjeblief, motivatie: 6 sporten voor een mooie huid Al is de leugen nog zo snel… En die kennisdeling op social heeft nog een groot voordeel: feiten en fabels worden er zo tussenuit gepikt door de echte experts. We noemen geen namen, maar wie herinnert zich nog de uitspraak ‘klei eten is gezond’, de talloze diëten waarbij je vrijwel niks meer mag dan een appel of een ei, de detox thee-soorten, onveilige work-outs…. Influencers die onzin delen, worden snel genoeg op hun vingers getikt. Voor ze het weten maakt Lubach (vegan) gehakt van ze. Je kijkt wel uit!

Alles voor de likes En beangstigt de gedachte aan een nieuwe, gezondere levensstijl je? Dan zijn er altijd nog de talloze Facebook-groepen voor support en een duwtje in de rug. Volgens Selepak is soms alles wat we nodig om toch regelmatig naar de sportschool te blijven gaan een paar Facebook-likes. En daar is helemaal niks mis mee, het doel heiligt de middelen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen