Niet zo sweet: romcoms kijken heeft een negatief effect op je relatie

Body & Mind

Niet zo sweet: romcoms kijken heeft een negatief effect op je relatie

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Gepubliceerd op

12 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

'Aaaaaah, zo zoet,' roep je vanaf de bank met een kleedje wanneer je zwijmelt bij een romantische komedie. Je houdt van ze of je haat ze. Maar als je team zwijmelen bent, hebben al die films dan effect op je relatie? Zochten we voor je uit. 

De nog-lang-en-gelukkig-verslaving De Australische relatietherapeut Gabrielle Morrissey onderzocht de kijk op romantische films van duizend respondenten. Bijna de helft van deze mensen gaf aan dat hun kijk op een 'goede relatie' is veranderd door het kijken naar die romantische films. De respondenten verwachtten een happy ending, terwijl dat – helaas – niet altijd zo is. Ja, in de films wel, maar in het echte leven niet. Daarnaast verwacht twintig procent van de respondenten bloemen en cadeaus van de partner. Zomaar. En iets meer dan twintig procent verwacht dat een partner je zonder woorden begrijpt, dan is de relatie tenslotte voorbestemd vinden zij. Morrissey reageerde hierop dat het warme, fijne gevoel wat we krijgen van de films onze kijk op de wel-echte relaties negatief kan beïnvloeden. Volgens haar veranderen we bijna in nog-lang-en-gelukkig-verslaafden. 

Lees ook: 'Ik whouw van jwou': waarom we zo gek met onze partners praten Doorsnee dagen Een doodnormale dag bestaat namelijk vaak niet uit bossen bloemen, liefdesverklaringen, urenlange sekssessies. Zou leuk zijn, daar niet van, maar op een alledaagse dag moet ook de vaatwasser uitgeruimd worden, wordt er ruzie gemaakt over troep die zich ophoopt in de gang en stel je de 'hoe was je dag'-vraag. Al gauw kun je dan denken dat je relatie niet klopt. Of dat je partner misschien niet voorbestemd is omdat de ander niet begreep dat je wél trek hebt, terwijl je net het aanbod afsloeg om te eten. Zulke situaties zie je niet in de romcoms-films, want dat zijn ideaalbeelden van de liefde.

Romantisch misverstand Cultuurfilosoof Jan Drost schrijft over het schadelijke ideaalbeeld van de liefde in de films in zijn boek Het romantische misverstand. Volgens hem zijn deze films gevaarlijk, omdat ze niets met liefde te maken hebben. Hij schrijft in z'n boek: 'Onze ideale geliefde kan een vernietigend effect op onze werkelijke geliefde hebben, zolang we onze ideale geliefde boven onze werkelijke geliefde verkiezen.' Daarnaast maakt hij duidelijk in zijn boek dat een goede relatie, niet zonder problemen gaat. Het accepteren van moeilijke momenten – die erbij horen – en kijken naar wat je wél hebt, in plaats van wat je niet hebt. 'Want dat is liefde: accepteren dat je partner niet perfect is. En jijzelf al helemaal niet.' Jan Drost for president.

Lees ook: Te moe voor seks? Zo maak je het weer (ont)spannend

Bosje bloemen, graag Maar kunnen we dan helemaal geen romcoms kijken? Natuurlijk wel. Wij zitten met kerst gewoon weer met Love Actually op de bank. Maar het kan geen kwaad om je te realiseren wat die films met je kijk op de liefde doet. Kun je je verwachtingen effe bijstellen als je partner weer zonder bloemen thuiskomt. Of koop ze voor jezelf. Joe.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.