Aha: dit openbare toilet wordt het vaakst gekozen

Body & Mind

Aha: dit openbare toilet wordt het vaakst gekozen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Unsplash

Gepubliceerd op

16 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Unsplash

Altijd weer die twijfel: neem je het eerste, middelste of juist het laatste toilet in de rij? Welke wordt het minst gebruikt en is dus (hopelijk) 't schoonst? Wij zochten het voor je uit.

Neutrale straal Op de Universiteit van Californië – ver weg, maar plassen doen we overal – onderzochten ze 't verbruik van toiletpapier. Wat blijkt? In de middelste hokjes werd ruim dertig procent van de rollen verbruikt. In de andere hokjes was dat de helft (!!) minder. Dat wordt ook wel het centre-stage effect genoemd. Klinkt chique, maar het betekent simpelweg dat we meestal gedachteloos naar het midden neigen. Niet alleen in 't geval van een toiletbezoek, maar ook in de winkel. Daar grijpen we namelijk ook automatisch naar de kern van de schappen. 

Lees ook: Najaarsblues: niet met dit starterspakket

Hokjes denken Laten we voor het gemak even denken in vijf hokjes. Na het derde (middelste) hokje blijkt dat ook het eerste, vijfde en laatste toilet geliefd zijn. Een bekende theorie van toiletgebruikers is de eerste wc induiken, omdat ze denken dat niemand naar die plee gaat en deze dus schoner zou zijn. Door deze massale gedachte wordt juist de wc in het eerste hokje een drukbezochte pot. Daarnaast is de eerste wc een reden als je hoge nood hebt. Want als je het echt niet meer houdt, dan pak je het dichtstbijzijnde toilet. Best logisch. Op damestoiletten wordt ook vaak gekozen voor het laatste hokje. Een beetje privacy tijdens het plassen is wel gewenst. Alhoewel je dan dus niet de enige bent met dit idee. Dus sta je op een festival, op een vliegveld of een andere plek met openbare wc’s: hokje twee en vier zijn het minst populair - en hopelijk het schoonst.

P(l)as op Een openbare wc gebruiken blijft een Russisch roulette. Dat toiletpot twee en vier minder worden gebruikt is een interessant feitje, maar het betekent niet dat ze smetteloos zijn. Er hoeft maar één viespeuk aan vooraf te gaan om de wc smerig te maken. Dank je vriendelijk, die slaan we over.

Rekenen op een schone plee Je kan met vergezochte theorieën of dit-hokje-voelt-goed-gevoel prima een pot uitkiezen, maar er is ook een andere manier. In de onderstaande video legt wiskundige Ria Symonds uit hoe je door middel van een som een relatief schone pot kan kiezen. Ze vertelt dat 't eerste toilet dat je probeert vrijwel nooit de schoonste is. Check daarom dertig procent van de wc's. Stilzitten 'zit' er niet in. Aan de hand van die inspectie, vind je een schone pot. Praktisch nee. Interessant ja.

Bekijk de video hier

Bekijk de video hier

Lukt het niet om de bovenstaande video te bekijken? Zorg er dan voor dat je de cookies accepteert.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur