Jij een koukleum, je partner een kacheltje? Zo slaap je toch lekker

Body & Mind

Jij een koukleum, je partner een kacheltje? Zo slaap je toch lekker

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

27 oktober 2022 om 11:00

Bron / Fotografie

Beeld Unsplash

Gepubliceerd op

27 oktober 2022 om 11:00

Bron / Fotografie

Beeld Unsplash

Wat als jij het altijd koud hebt en je partner juist warm (of andersom)? We leggen je uit hoe dat komt en wat je ertegen kunt doen. Plus: &C-lezeressen delen hun grootste bedergernissen én oplossingen.

Het is een 'probleem' – tussen aanhalingstekens, want laten we eerlijk zijn, er zijn momenteel ergere crises – waar veel stellen mee worstelen: de één heeft het permanent koud, terwijl de ander altijd loopt te puffen van de warmte.

Hoe dat komt? Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt onder meer dat vrouwen een stuk minder warmte produceren dan mannen. Ze hebben in feite een minder groot kacheltje, doordat ze doorgaans minder spieren en meer vetweefsel hebben. Mannen kunnen tot 35 procent (!) meer warmte produceren dan vrouwen en hebben het dus sneller warm. Ook ervaren vrouwen een temperatuur van 24,5 graad pas als aangenaam, terwijl dat bij mannen een stuk lager ligt. En om het feest compleet te maken verschilt de ervaren gevoelstemperatuur niet alleen tussen man en vrouw, maar ook van persoon tot persoon.

In de slaapkamer is dat best onhandig, want zie het in zo'n bed maar eens aangenaam te maken voor jullie allebei. Het dikste deken – waar je als koukleum behoefte aan hebt – kan voor partner kachel een nachtmerrie zijn, en een dun dekbed is voor dokter bibber wellicht juist weer geen optie. Dit terwijl uit een onderzoek van Swiss Sense blijkt dat vier op de tien Nederlanders (43%) de juiste temperatuur nodig heeft om een nacht lekker te kunnen slapen. Voor vrouwen geldt dit nog meer dan voor mannen.

Dus what to do? 's Winters slapen in een dikke pyjama, thermo-ondergoed en wollen sokken is een optie, als kouwelijk type. Grote kans alleen dat dat de romantiek niet ten goede komt. Kies liever voor een partnerdekbed. Daarmee heb je per kant de keuze uit verschillende diktes. Zo bepaal je dus zelf hoe warm jouw kant van het dekbed aanvoelt. Ideaal!

Lees ook: Dé do's en don'ts om van je slaapkamer de ultieme rustplek te maken

Dit zijn de beste tips van onze &C-lezeressen We vroegen &C-lezeressen wat hún grootste ergernis is in bed en wat ze daartegen doen. Hieruit blijkt dat de temperatuur voor veel vrouwen inderdaad een dingetje is. Zo vertelt Kathalijn dat ze 's nachts vaak ligt te bibberen, terwijl haar vriend nergens last van heeft. De oplossing? Een heleboel eenpersoonsdekentjes op elkaar stapelen. In dit geval zou een partnerdekbed misschien wel goed van pas komen. Mares heeft een heel specifiek probleem: koude voeten. Haar man is een lekker warm kacheltje, dus dan blijft er nog maar een optie over: 'Mijn voeten tegen zijn benen aanduwen. Dat vindt hij meestal niet zo leuk. Maar ach, je moet wat voor elkaar overhebben.'

Hoofdkussen Ook het hoofdkussen is vaak een grote ergernis. Hoewel een goed kussen heel bevorderend kan zijn voor onze nachtrust, benadrukken jullie hoe lastig het is om de juiste te vinden. Voor wie hier ook tegenaan loopt: hier check je welk kussen voor jou het meest geschikt is.

Carol is meerdere keren het slachtoffer geworden van een slecht kussen, waardoor ze telkens weer een nieuwe moest kopen. Voor Fleur is dat ding altijd te warm. Ze heeft daarom inmiddels vier verschillende hoofdkussens, die ze zo nu en dan afwisselt. Mocht je hier ook last van hebben, dan kan een verkoelend kussen zomaar dé oplossing zijn.

Snurken Een snurkende partner vinden jullie ook behoorlijk irritant. Begrijpen we. Het is nou eenmaal niet heel bevorderend voor je nachtrust als je lief het volledige bos probeert om te maaien. Elise slaapt daarom weleens bij een van haar dochters in bed. Marjon gaat het probleem daarentegen niet uit de weg: zij deelt meestal gewoon een flinke tik uit. Je moet wat hè. Gelukkig kunnen oordopjes dit probleem vrij simpel oplossen. Voor Rianne en Nina doet dit in ieder geval wonderen. Toch maar eens proberen?

Piekeren De laatste ergernis is voor velen (helaas) een herkenbaar probleem. We hebben gedurende de dag behoorlijk wat te verduren. Ons hoofd draait overuren. En altijd, wanneer ons hoofd het kussen raakt, beginnen we dit te merken. We piekeren erop los. Het gevolg? Niet kunnen slapen. Nicole herkent dit probleem maar al te goed. 'Mijn eigen gepieker is een grote ergernis.' Om toch in slaap te komen, kruipt ze dan maar al te graag tegen haar partner aan. Dit werkt natuurlijk niet voor iedereen. Mocht dit het geval zijn, dan kun je altijd een ontspannende pillowspray gebruiken. Die kan je nét even dat relaxte gevoel geven, wanneer je dat nodig hebt. Graag gedaan hè. Goed voor jezelf zorgen begint met lekker slapen. En omdat je het beste slaapt in een bed dat bij je past, stel je alle boxsprings en bedden bij Swiss Sense helemaal naar wens samen. Met het comfort waar jouw lichaam om vraagt, in de stijl die bij jouw persoonlijkheid past én binnen het budget dat jij voor ogen hebt. Met een ruim aanbod boxsprings, bedden, matrassen, beddengoed en accessoires biedt Swiss Sense alles op het gebied van goed slapen. Dus maak nu van jouw slaapkamer de fijnste plek in huis. De plek die jou elke dag verleidt om de rust te pakken die je nodig hebt. Dit is een samenwerking met Swiss Sense.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Wil je ook lezen