Body & Mind
Vanaf welke temperatuur is het gevaarlijk om buiten te zijn?
Gepubliceerd op
15 juli 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
15 juli 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
In het zuiden van Europa gaan er deze week flink wat alarmbellen af: vanwege de hoge temperaturen is code rood gegeven, dus wordt er geadviseerd om binnen te blijven. Flink klote voor vakantiegangers die nu niet weten of het nog veilig is om te gaan.
In Nederland gaan de temperaturen ook steeds vaker flink omhoog. Deze maand was het nog de warmste Nederlandse 8 juli óóit gemeten, en 3 juli was zelfs de warmste dag ooit in de wereld. We horen altijd dat we rustig aan moeten doen in die hitte, en dat we onze ramen en gordijnen moeten sluiten om de hitte buiten huis te houden. Het kost ons lichaam namelijk erg veel moeite om bij hoge temperaturen op temperatuur te blijven. Maar bij welke temperatuur ligt eigenlijk de max?
Lees ook: Waarom je zelfs tijdens een hittegolf nog onder een deken wil slapen
Korte biologieles incoming Ons lichaam is gemiddeld 37 graden, we zijn warmbloedige dieren. Als het buiten te warm is moet je lichaam de warmte die het produceert weer afgeven om op temperatuur te blijven. Dit doe je door te zweten, want door het zweten verdampt het vocht van je huid wat een koelend effect heeft. Hoe warmer het is, hoe meer je zweet. Maar dan vergeten we een heel belangrijk stuk waar niet iedereen even veel bij stil staat: de luchtvochtigheid. Als de lucht droog is, kan je lichaam gemakkelijker vocht verdampen, maar als de lucht vochtig is kan water, en dus ook je zweet, niet meer verdampen.
Als de luchtvochtigheid dus hoog is, kan je lichaam haar warmte niet goed kwijt en ligt de gevoelstemperatuur hoger. Het kan dan wel 27 graden zijn buiten, maar als de lucht vochtig is, kan het zo als 31 graden aanvoelen. De temperatuur zelf is niet gevaarlijk, maar die gevoelstemperatuur wel. Je lichaam raakt oververhit: je voelt je zwak, duizelig, misselijk en hebt flinke dorst.
Lees ook: Waar of niet: moet je je ventilator eigenlijk naar buiten laten blazen?!
Je bent hot In de grafiek hieronder zie je de impact van luchtvochtigheid op de gevoelstemperatuur. De temperatuur staat in de bovenste rij en het percentage van luchtvochtigheid in de linker. Je ziet: hoe hoger de temperatuur, hoe zwaarder de luchtvochtigheid valt en hoe gevaarlijker het voor ons wordt. Vraag je je af of het op een warme dag veilig is om naar buiten te gaan? Vergelijk het weerbericht dan effe met deze grafiek en je weet genoeg.
grafiek: Wikipedia
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.