Gevalletje nooit over nagedacht: heeft de hik eigenlijk een functie?

Body & Mind

Gevalletje nooit over nagedacht: heeft de hik eigenlijk een functie?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Iedereen hikt wel eens. Je verslikt je, hebt een paar drankjes te veel op of hij verschijnt uit het niets. Hoe dan ook, hij is er. En hij is bloedje irritant. Maar heeft het eigenlijk ook nog een nut?

What happens? Laten we eerst effe op een rijtje krijgen wat zich precies in ons lichaam afspeelt tijdens het hikken. Het belangrijkste om te weten is dat het ritmisch aan- en ontspannen van je middenrif, een grote spiergroep tussen longen en buik, wordt verstoord: hij trekt opeens samen en wordt korter. De bekendste redenen waardoor dit kan gebeuren is door te snel te eten of drinken, niet goed kauwen op je eten, het drinken van koolzuur of het drinken van alcohol. Deze acties prikkelen je maag en slokdarm, waardoor je middenrif wordt geactiveerd. Doordat het ritme wordt verstoord begint je middenrif te schokken, waardoor je stemspleet (opening tussen je stembanden) dicht gaat en je kort even niet kan ademen. Beter bekend als het hik-geluid.

De functie Oké, terug naar het nut. Wat is de functie van hikken? Dat blijkt dus een groot medisch raadsel, waar wetenschappers maar niet achter weten te komen. Een theorie is dat het baby's helpt om de ademhalingsspieren te trainen, maar waarom wij volwassenen dan alsnog kunnen hikken als een malle wordt daarmee niet duidelijker. Een andere theorie is dat de hik zoogdieren (waar wij mensen ook onder vallen) zou moeten beschermen tegen overeten. Wanneer er zich grote brokken eten in onze maag bevinden, zou de hikreflex het voedsel helpen om de maag sneller te verlaten. Deze theorie onderbouwt dan weer niet waarom vooral baby's zoveel hikken, omdat zij vooral melk drinken.

Lees ook: Shit man, is het opsnuiven van scheten écht goed voor je gezondheid?

Weten is meten Een ietwat teleurstellende uitkomst dus. En dus droppen we hier nog wat leuke weetjes. Je weet wel, om het enigszins goed te maken. 1. De langste hik ooit duurde 68 jaar. Charles Osbourne, een Amerikaanse varkensboer, hikte non stop van 1922 tot 1990. 2. De hik komt slechts voor bij zoogdieren, bij vogels en reptielen is deze nog nooit gemeten. Geen lieve, hikkende mussen in jouw achtertuin dus. 3. In de jaren 1920 gingen mensen massaal naar de dokter omdat ze leden aan een mysterieuze hikziekte. De ziekte trok door heel Europa en mensen hikten er dagen op los. Er zouden zelfs mensen zijn overleden, waarover vandaag de dag wordt gedacht dat de hik een symptoom zou zijn van een ander virus of bacterie: de hik zelf is namelijk niet overdraagbaar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen