Shit man, is het opsnuiven van scheten écht goed voor je gezondheid?

Body & Mind

Shit man, is het opsnuiven van scheten écht goed voor je gezondheid?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Zodra je partner een scheet laat doe jij alles om je neus bij deze lucht vandaan te houden. Met gevaar voor eigen leven, want je houdt liever je adem te lang in dan dat die luft je neusholtes binnendringt. Maar volgens onderzoekers zou het opsnuiven van scheten juist goed kunnen zijn voor je gezondheid.

Dit is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk. In een scheet zit waterstofsulfaat, wat ook wel wordt gevonden in rotte eieren. Het wordt in je buik aangemaakt tijdens het verteren van voedsel. Bij een juiste hoeveelheid zou het stofje ziektes kunnen voorkomen.

Lees ook: Holy shit: mensen zijn in shock nadat ze leren wat 'iglooing' betekent, en jij zo ook

Hartstikke gezond De onderzoekers hebben het waterstofsulfaat nagebootst en blootgesteld aan cellen. Dit zorgde ervoor dat de cellen werden geholpen zich te beschermen tegen ziektes. En dat kan een waslijst aan problemen voorkomen: te hoge bloeddruk, een hartaanval of een beroerte, dementie, alzheimer én het zou helpen tegen veroudering en de gezondheid van je nieren bevorderen. Voortaan dus alle winden opsnuiven?

Althans, dat denken ze Nee. Want, kleine side note, deze test is uitgevoerd bij honden. Er is dus nog meer onderzoek nodig om zeker te weten of de hoeveelheid waterstofsulfaat in scheten genoeg is om daadwerkelijk ziektes te voorkomen bij mensen. Wat je beter kunt doen om die ziektes te voorkomen is te zorgen voor een gezonde levensstijl en gezonde voeding. En als je tóch een keer per ongeluk een vieze puf opsnuift weet je dat het misschien wel gezond kan zijn. Positief blijven denken, hè.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer Body & Mind

Meer van deze auteur