Bespaar jezelf de moeite: dit zijn 5 relatieproblemen die een therapeut niet voor je kan fixen

Body & Mind

Bespaar jezelf de moeite: dit zijn 5 relatieproblemen die een therapeut niet voor je kan fixen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

25 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Relatietherapeuten kunnen echt wonderen verrichten wanneer dingen niet zo soepel lopen, maar onthoud: ze kunnen je alleen begeleiden. De echte verandering begint bij jezelf. Neem bijvoorbeeld structurele relatieproblemen. Dit zijn issues die stellen zelf in stand houden. Ze lijken vaak buiten de controle van het koppel te liggen, maar dat is eigenlijk niet zo.

Relatietherapeut Stan Tatkin onthult aan Goop enkele van de meest voorkomende structurele relatieproblemen. Zo weet je ook gelijk wanneer geld uitgeven aan een therapeut niet veel zin heeft.

1. De een wil een kind, de ander niet Kinderen krijgen is zeker een dealbreaker in een relatie. Als de één smacht naar een kleine en de ander er niets van moet hebben, dan heb je pas echt een dilemma. Geen van beide is goed of fout, maar structureel kunnen ze niet samenleven. In ieder geval niet in harmonie. Wanneer jullie hier dus allebei een uitgesproken mening over hebben, kan zelfs een therapeut daar weinig aan veranderen.

2. Je kunt fysiek niet bij elkaar zijn Als je door omstandigheden veel gescheiden leeft, zoals een baan in het buitenland of verschillende thuislanden, kan dat voor de nodige uitdagingen zorgen. Het begint misschien als een avontuur, maar al snel kan het een echt probleem worden. Vaak wordt gedacht dat de situatie zich vanzelf wel verbetert, maar dat is lang niet altijd het geval. Soms is het probleem gewoonweg niet op te lossen. In dat geval kun je dus beter Robert ten Brink bellen dan je therapeut…

Lees ook: Over en uit(maken): 12 tekenen dat je jouw relatie beter uit kunt maken

3. De een is monogaam, de ander niet Ach, daar heb je weer zo'n meningsverschil. Van nature zijn mensen niet monogaam. Maar goed, veel kiezen er uiteindelijk wel voor, wanneer ze er een goede reden voor hebben. Als één van jullie zweert bij monogamie en de ander gewoonweg niet kan beloven trouw te blijven, dan is dat - je voelt 'm al aankomen - een echte dealbreaker. Een therapeut kan hier niet veel aan doen, dit probleem begint echt bij jezelf.

4. De huwelijkse voorwaarden Begrijp het niet verkeerd: huwelijkse voorwaarden brengen zeker voordelen met zich mee. Maar soms zorgt het ook voor meer onbalans dan romantiek in een relatie, vooral als één iemand veel meer geld heeft. Dit kan tot wrijving leiden en zelfs voor financiële problemen zorgen voor de minder vermogende partner. Het is een situatie waar zelfs een therapeut niet altijd raad mee weet.

5. Je bent allebei vreemdgegaan, waardoor je elkaar niet meer vertrouwt Tja, als je allebei eens de fout in bent gegaan, heb je eigenlijk bewezen dat je een bedrieger bent. Dat kun je niet zomaar wegpoetsen. Toch hoor je koppels in relatietherapie klagen over vertrouwensproblemen, alsof het uit de lucht komt vallen. Maar laten we eerlijk zijn, dat is gewoon een structureel probleem dat ze zelf hebben gecreëerd.

Helaas geen toverformule in dit lijstje over wat je dan wél moet doen. Alleen het advies: een therapeut lost niet alles op, dus nu is het is tijd om je eigen liefdesleven te ontrafelen. Succes, hè.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind