Body & Mind
Wil je een goede straight ally zijn? Doe dan deze 6 dingen tijdens Pride
Gepubliceerd op
28 juli 2024 om 13:00
Gepubliceerd op
28 juli 2024 om 13:00
Deze week is het Pride. Voor veel (waarschijnlijk niet queer) mensen betekent dat: dansen op een boot, langs een gracht of op iemands dakterras. En da's hartstikke gezellig, maar met alleen dansen komen we er niet. Willen we gelijkheid voor iedereen, dan moeten de straight allies een streepje bij zetten.
Want dat er nog stappen gezet moeten worden, is duidelijk. Met Pride laten we daarom zien dat iedereen er wél gewoon mag zijn. Door erbij te zijn laat je zien dat je de lhbti+ gemeenschap steunt, de diversiteit van de samenleving viert en solidair bent met elkaar. Van groot belang dus, dat meefeesten, maar er is meer wat je kunt doen. Drie personen uit de queer gemeenschap geven tips. Lees ook: Hey, waarom vieren wij Pride Month eigenlijk met een botenparade?
1. Weet wie je steunt We beginnen met het tackelen van een jaarlijks terugkerend fenomeen tijdens Pride: grote bedrijven die spontaan een regenboog aan hun logo toevoegen. Klinkt sportief, maar vaak is het een gevalletje pinkwashing: regenboogkleuren inzetten om meer winst te maken, maar de beweging verder niet financieel steunen. 'En dat terwijl er zoveel mooie initiatieven zijn die zich wél daadwerkelijk hard maken voor de gemeenschap,' vertelt Jasha (23, zij/haar). 'Organisaties die queer jongeren in asielzoekerscentra of transmensen helpen bijvoorbeeld, of bedrijven die Pride-kleding verkopen en de opbrengst doneren aan lhbti-organisaties.' Zelf maakt ze muziek over queerliefde, maar die bewaren we effe voor tip vijf.
Val dit jaar dus niet voor de eerste de beste regenboog die je tegenkomt bij je favoriete keten, maar zorg dat je bij de juiste bedrijven je Pride-essentials koopt. En kun je het missen, doneer dan eens bij een organisatie die zich inzet voor de queer gemeenschap. 2. Informeer jezelf Nu je toch bezig bent: volg die organisaties meteen even op Instagram. Er zijn genoeg organisaties en platforms die zich hard maken voor gendergelijkheid én hun kennis uitgebreid delen. Oftewel: de informatie die je nodig hebt om een goede ally te zijn ligt voor het oprapen. Maak er gebruik van, vindt ook Jip (26, die/diens), co-owner van Bo Diversity. De organisatie zet zich in voor genderemancipatie, seksuele vrijheid en intersectioneel feminisme. 'We organiseren evenementen waaraan je deel kunt nemen, delen belangrijke onderzoeken op onze Instagram, maar schrijven ook blogs over wat je moet doen als je iemand aanspreekt met de verkeerde voornaamwoorden,' vertelt Jip. 'Het is oké als dat een keer gebeurt, maar lees je zelf in over hoe je er het beste mee om kunt gaan.' Betrokken zijn en je inlezen dus, daar gaat het om.
3. Praten moet je Het is niet alleen belangrijk om jezelf te informeren, maar ook om het gesprek aan te gaan. Doe geen aannames over hoe een persoon uit de lhbti+ gemeenschap zich voelt of wat die meemaakt, maar vraag ernaar. En nog belangrijker: sta open voor de antwoorden. Voor de moeilijke gesprekken, voor de reactie waar je eigenlijk een tikkie ongemakkelijk van wordt en waardoor je het liefst zo snel mogelijk van gespreksonderwerp wil veranderen. Als jij er al oncomfortabel van wordt om te horen over de nare ervaringen die een queer persoon anno 2024 nog meemaakt, stel je dan eens voor hoe het is als het je dagelijkse realiteit is. Vraag ernaar, maar vooral: luister. 4. Melden, melden, melden Mensen uit de lhbti+ gemeenschap worden nog steeds regelmatig geïntimideerd op straat. Ze worden uitgescholden, krijgen seksueel expliciete opmerkingen naar hun hoofd en worden achtervolgd en nagestaard. Ja, dat gebeurt nog steeds. We laten hier wat ruimte open zodat je even een diepe zucht kan slaken uit ellende.
Oké, doorpakken nu. Zie je dat zoiets gebeurt? Melden, die handel. Want al zorgt een melding er niet voor dat de dader wordt vervolgd, het zorgt er wel voor dat het probleem in kaart wordt gebracht. Dankzij deze meldingen kunnen gemeenten erachter komen wanneer en waar straatintimidatie het meest voorkomt én hoe ze de boel kunnen aanpakken. Dus, wat let je? Check hier welk meldpunt je moet hebben voor jouw gemeente.
Lees ook: Wil je weten: dít is waarom de L altijd vooraan staat in LHBTI+ 5. Upgrade je playlist Liefdesliedjes vanuit hetereo perspectief kennen we nu wel, het is tijd om je playlist op te krikken met muziek van queer artiesten. Je vindt ze op Spotify door te zoeken op 'queer pop', al stapt zangeres Jasha liever van die term af: weg met die scheidslijn. 'Liefde is universeel. Iedereen kan verliefd worden en die emoties voelen, dus waarom zouden we onderscheid maken als het om queerliefde gaat?' Met haar muziek wil Jasha queerliefde normaliseren, mensen verbinden, steunen en inspireren. Wat de straight allies dan nog te doen staat? Ernaar luisteren en queer artiesten steunen, natuurlijk. Want de mainstages op festivals gaan vaak nog altijd naar een hetero cis persoon – en het wordt tijd voor verandering.
6. Filmavond op de planning Je playlist is uitgebreid, je Instagram tijdlijn geupgrade, maar er is nog iets wat je kunt doen om een goede ally te zijn: series en films kijken over de queer gemeenschap. En laat dat nu ook nog eens dé manier zijn om de mensen om je heen op een laagdrempelige manier te informeren en betrekken. De Netflix-serie Pose bijvoorbeeld, tipt Luuk (28, hij/hem). 'De serie speelt zich af tijdens de ballroom scene van 1987 en laat zien waar de subcultuur vandaan komt, maar ook hoe het zat met de aids-epidemie in die tijd.' Andere tips? 'De thrillerserie Fellow Travelers. Of films zoals Bohemian Rhapsody, die generaties overstijgt.'
Oh, en begin je mails niet meer met 'beste meneer/mevrouw’', maar hou ‘m lekker bij 'beste'. Zet je pronouns in je handtekening om het gebruik ervan te normaliseren. Vraag of iemand een partner heeft, in plaats van een vriend of vriendin. Vier elkaar deze week. Dans, proost, praat en luister. En doe dat dan niet alleen deze week, maar ook de rest van het jaar. Dan komen we samen een heel eind.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.