Scheelt een haartje: hierdoor heb je nu meer haaruitval

Beauty

Scheelt een haartje: hierdoor heb je nu meer haaruitval

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

19 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Frank Brandwijk

Hupsakee, weer een pluk haar die tijdens het douchen of borstelen je hoofdhuid verlaat en treurig in de prullenbak belandt. En trouwens niet alleen de prullenbak, maar ook de vloer, het doucheputje en je kleding zijn de dupe. Dit is waarom je haar op dit moment extra uitvalt. 

Misschien is het je nog niet opgevallen, of is het voor jou juist een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar aan het eind van de zomer en begin van de herfst verlies je meer haar. Is vervelend voor de schoonmaak en zorgt misschien ook voor aardig wat zorgen. Gelukkig zijn die zorgen ongegrond, het is namelijk heel natuurlijk.  Lees ook: Dit kun je ook: uplifting contouring à la Selena Gomez

Effe wetenschappelijk Oké, het zit zo: je haargroei en -verlies is een soort cyclus. Per dag verlies je ongeveer honderd haren. Klinkt als een hoop, maar er zitten ongeveer 100.000 haarzakjes op je hoofd. Relatief gezien valt het dus wel mee. Over het algemeen zit 90 procent van je haar in de groeifase (anagene fase). De andere 10 procent zit in de rustfase (catagene fase) en die gaat daarna over in de uitvalfase (telogene fase). Daarna begint het feest weer opnieuw.  Natuurlijke beschermlaag  ‘Allemaal leuk en aardig,’ denk je nu misschien, ‘maar waarom zit ik dan met bergen losse haren?’ Komt dus door die verschillende fases, maar ook een beetje door het weer. Je houdt namelijk meer haar vast in de zomer, om zo je hoofdhuid te beschermen tegen uv-licht. Is de zon weer achter de wolken verdwenen, dan gaat je haar in de telogene fase en valt het dus uit (om in al je afvoerputjes terecht te komen). Het goede nieuws: alles groeit daarna als het goed is ook gewoon weer aan. Als je merkt dat dat niet gebeurt, of dat je kale plekken op je hoofd krijgt, dan kan je het best aankloppen bij een expert.  Lief zijn Helemaal voorkomen zit er niet in. Maar het is nooit erg om je haar tijdens deze fase wat extra aandacht te geven. Denk aan het slikken van supplementen, gezond eten en je haar goed hydrateren. Misschien ook een keertje dat krulijzer laten liggen. Wel zo lief. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Ontdek deze parels