Krijg jij ook altijd puistjes na ‘t eten van chocola? Dat komt hierdoor

Beauty

Krijg jij ook altijd puistjes na ‘t eten van chocola? Dat komt hierdoor

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

14 november 2022 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

14 november 2022 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Frank Brandwijk

Heb je net een heerlijke reep chocolade naar binnengewerkt, voel je spontaan de puisten op je huid groeien. Want we moeten er als chocolade-aanbidders nou eenmaal mee dealen: het bruine goedje zorgt voor puisten. Maar hoe zit dat precies? 

Het lijkt zo klaar als een klontje: verorber je een stuk chocola, dan ziet je gezicht er soms in no-time uit als een slagveld. Hartstikke naar want soms wil je gewoon genieten van een stukje (of een hele reep) zonder na te denken over de consequenties. Toch zie je helaas vaak snel het resultaat: pukkels, puisten en ander gespuis. Hoe komt dat nou eigenlijk?   Lees ook: Vind je TikTok trends bizar? Moet je deze beauty-trends van vroeger eens zien Specificiteit  Sinds de jaren veertig(!) wordt al gezegd dat chocola zorgt voor puisten. Nou, het zit dus net even anders. Het is namelijk nooit bewezen dat het specifiek chocola is die zorgt voor de pukkels. Ja, inderdaad, mind-blown. Er is door wetenschappers onderzocht of er een link is tussen het eten van cacao en het ontstaan van puisten, maar dat is tot de dag van vandaag niet bewezen. Aan dat ingrediënt ligt het dus waarschijnlijk niet. Ontsteking hier, ontsteking daar Waar ligt het dan wel aan? De gebruikelijk schurken: zuivel, suiker en vet. Die zitten namelijk volop in chocola. En ja, we moeten het onder ogen zien, ze zijn niet echt vriendelijk voor je gezich-ie. Zo zorgen verwerkte suikers voor de veroudering van je huid en triggert het ontstekingen. Zuivel bevat lactose dat niet alleen zorgt voor ontstekingen maar ook een stofje vrij laat dat ervoor zorgt dat je endocrien systeem door de war raakt en er een uitbraak kan ontstaan (lekker is dat). En vetten zijn natuurlijk sowieso niet helemaal sjofel voor je lijf, maar die blijken ook nog te zorgen voor huidontstekingen. Met andere woorden: feest.  Niet gevreesd Maar, lieve chocolade-aanbidder, wees niet gevreesd: er zitten ook voordelen aan het eten van chocola. Jawel, chocola bevat antioxidanten, meer zelfs dan bijvoorbeeld blauwe bessen of acaibessen. Daarbij zitten er mineralen, vezels en vitaminen in en kan het helpen tegen slecht cholesterol. Geldt trouwens wel alleen voor echte pure chocola, sorry wit- en melkgekkies. Dus lang verhaal kort: eet chocola met mate(n) en probeer ook een keertje puur. Vind je lichaam vast een goed idee.

Denk je nou, nehh - ik blijf lekker chocolade eten. Ook lekker doen. Dit is een aanrader.

Sale
€2,49 2 ,12

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen