Schmutzige schoenen? Zo worden je sneakers weer spierwit

Beauty

Schmutzige schoenen? Zo worden je sneakers weer spierwit

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 augustus 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Roger Neve

Gepubliceerd op

1 augustus 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Roger Neve

Witte sneakers zijn nog altijd een van onze favoriete go to's, maar helaas worden ze ook snel vies. En dat staat toch net wat minder leuk onder je nieuwe lentepekske. Met deze tips worden jouw sneakers weer spierwit, alsof ze net uit de doos komen.

Allereerst is het handig om je witte vrienden van tevoren al goed te beschermen tegen vuil. Draag je sneakers dus niet op een regenachtige, modderige dag en al helemaal niet naar een festival. Daarnaast is het slim om je schoenen in te sprayen met een protector die je schoenen beschermt tegen vuil en vocht. Modder en regen krijgen zo minder kans om het leer van je schoen definitief te verpesten. Komen deze tips voor jou als mosterd na de maaltijd? Geen paniek, want ook als je denkt dat het al te laat is hebben wij een aantal tips die je witte sneakers zullen redden.

1. Het stof of leer Stoffen schoenen zoals All Stars worden al niet zo blij van de wasmachine en voor leren schoenen betekent dat al helemaal het einde. Hoe je ze wél schoon krijgt en niet sloopt in het proces? De sneakerreiniger van Philips is daarvoor je nieuwe beste vriend. Die heeft een roterende kop, waardoor je alleen nog maar water en zeep nodig hebt om je stappers mee te poetsen. Met drie verschillende borstels kan dat wonderlijke apparaat gewoon ieder materiaal schoonmaken. Handig.

2. De zool Gooi je oude tandenborstel niet weg, maar gebruik hem om de zool van je sneakers schoon te maken. En ja, doe er gerust een dot tandpasta op voordat je begint met poetsen. Let er wel op dat je witte tandpasta gebruikt, tenzij je babyblauwe sneakers wil.

3. De stiksels Diezelfde tandenborstel kun je ook prima gebruiken om de stiksels weer wit te krijgen. Spierwit zullen die niet zo gauw meer worden, maar met wat tandpasta kom je een heel eind. Je kunt ook een badje van baking soda met water gebruiken om de stiksels te reinigen. Schrob alleen niet te hard, daarmee kun je het leer beschadigen.

4. De veters Kijk, je schoenen kunnen weer spierwit zijn, maar met een paar gore veters oogt het geheel nog steeds een beetje schmutzig. Maak je veters eerst zoveel mogelijk schoon onder de kraan met warm water en gooi ze daarna (in een waszakje) bij de witte was, dan komen ze weer brandschoon uit de machine. Werkt dat ook niet? Week ze gerust in een bakje water met bleek of chloor. Let alleen wel op met spetters bleekwater, als je je veters iets te enthousiast uit het mengsel haalt vernachel je alsnog de rest van je kleren. Is zonde.

5. De binnenkant Oké, de buitenkant is nu weer wit, maar de binnenkant verraadt alsnog dat je schoenen niet rechtstreeks uit de winkel komen. Zomerse temperaturen en blote voeten in sneakers veroorzaken een geur en verkleuring waar je niet heel blij van wordt. De oplossing? Draag sowieso altijd sokken, die nemen je zweet op, dus dat scheelt al een hoop. Verder kun je geuren verwijderen door ze te neutraliseren. De vier dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt en in je schoenen kunt doen zijn: vanillesuiker, waspoeder, peterselie en lavendel. Gebruik geen deo of parfum, want dat maskeert de geur alleen tijdelijk en verwijdert hem niet volledig.

6. Opbergen Als je schoenen eindelijk weer wit zijn wil je dat natuurlijk wel zo houden. Berg je schoenen daarom altijd op op een donkere plek. Als je witte schoenen veel zonlicht krijgen, kunnen ze na verloop van tijd geel worden. And we don't want that, do we?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.