De zon laat zich steeds vaker zien: dit is hoe je smeert als een pro

Beauty

De zon laat zich steeds vaker zien: dit is hoe je smeert als een pro

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

1 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

1 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Het lijkt erop dat de lente eindelijk de overhand krijgt hier in Nederland (laten we snel even afkloppen, voordat de regen weer toeslaat). Een strakblauwe lucht, vogels die fluiten en die warme zonnestralen! Heerlijk.

Het eerste wat in ons opkomt: hoe lang duurt het voordat de gemiddelde Nederlander begint te klagen dat het te warm is? Direct gevolgd door de vraag: hoe smeren we ons effectief in tegen de zon? Geen paniek, met deze guide leggen we alles uit wat je moet weten. Want zeg nou zelf, 'eerst een tomaatje, dan een chocolaatje' is echt passé, toch?

Hoofd, schouders, knie en teen… Als je wilt mag je er bij zingen, dat hoeft niet, maar breng wel in deze volgorde zonnebrand aan. Dit voorkomt dat bacteriën van je lichaam naar je gezicht verhuizen. Logisch, toch? Zonnebrand voor je lichaam bevat bovendien vaak vettere ingrediënten dan die voor je gezicht en hals. Houd ze dus gescheiden om het risico op puistjes te verminderen. 

Lees ook: Hebben: deze vet goedkope (€2,39!) zonnebrand van Action is driemaal als beste bekroond

Chemisch? Mineraal? Wat? En hoe zit het dan met make-up en zonnebrand? Wat gaat eerst? Wel, dermatologen bevelen aan om je huidproducten aan te brengen van dun naar dik. Hierbij is het belangrijk om eerst even uit te vogelen of je een minerale of chemische zonnebrand gebruikt. Chemische zonnebrand trekt in je huid en blokkeert daar UV-stralen. Minerale zonnebrand daarentegen, vormt een laagje op je huid en weerkaatst de stralen.

Gebruik je een chemische zonnebrand? Smeer dit dan altijd als eerste op je huid, tenzij je een licht serum zoals vitamine C in je routine gebruikt - dat gaat voor. Bij minerale zonnebrand is het juist andersom; die breng je als laatste aan, zodat het de zonnestralen optimaal kan weerkaatsen.

Shotje zonnebrand En hoeveel zonnebrand heb je eigenlijk nodig? Daar gaat het vaak mis. De meesten smeren veel te weinig. Om je hele lichaam goed te beschermen, heb je zo'n 30 gram zonnebrand nodig. Dat is ongeveer een heel shotje zonnebrand. En die sprays dan? Ja, ze zijn handig, maar meestal spuit je niet genoeg. Het duurt vaak drie of vier keer sprayen per lichaamsdeel om echt goed beschermd te zijn. Dus, spray flink en wrijf daarna de zonnebrand gelijkmatig in je huid. 

Vergeet vooral je oren, nek en achterkant van je handen ook niet. Deze plekken krijgen veel UV-straling te verduren, worden vaak vergeten en zijn daarom beruchte hotspots voor huidkanker.

Kannie kiezen De keuze is reuze. Zie je door de tubes het strand niet meer? Geen zorgen. Dermatoloog dr. Mojgan Hosseinipour deelt haar ultieme tip met Huffpost voor het kiezen van de perfecte zonnebrand. Zij zweert bij een breedspectrum minerale zonnebrand met zinkoxide, minimaal SPF 30, die ook nog eens waterbestendig is. Ja, een hele checklist, maar essentieel.

En wat betekent dat nu allemaal? Nou, 'breedspectrum' houdt in dat je bescherming krijgt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Een SPF van 30 blokkeert al 97 procent van de UVB-stralen. En vergeet het PA op je tube niet, dat staat voor de bescherming tegen UVA-stralen - hoe meer plusjes, hoe beter de bescherming. 

Ey, smeer ze!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Beauty