Beauty
Slapen met make-up op: zes redenen waarom je het echt nóóit meer wil doen
Gepubliceerd op
17 februari 2024 om 12:00
Gepubliceerd op
17 februari 2024 om 12:00
Het maakt niet uit hoe vaak mensen je vertellen dat je je make-up er 's avonds af moet halen. Na een chaotische dag die (te) vroeg startte is de verleiding om dit advies te negeren, en met een volledig opgemaakt gezicht het bed in te rollen, bijna onweerstaanbaar.
Niet liegen. We kennen het allemaal, die ene keer (of misschien wel vaker) dat we het reinigingsritueel hebben overgeslagen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je je make-up er ‘s avonds niet af haalt?
In het woord 'schoonheidsslaapje' zit een kern van waarheid. Overdag beschermt je huid je tegen bijvoorbeeld zon, luchtvervuiling en andere dreigingen van buitenaf. 's Nachts gaat je huid vervolgens in de herstelmodus en gaat het cellen en weefsels opnieuw opbouwen. Als je je make-up er dan niet afhaalt kan je huid dus niet goed ademen en helen, waardoor dode huidcellen blijven liggen en je poriën verstopt raken. En ja, dit zorgt dus voor onzichtbare, maar ook zichtbare problemen… 1. Puistjes en acne Je kunt je make-up eigenlijk zien als een magneet die de hele dag door vuil, olie en dode huidcellen aantrekt. Onzichtbaar, maar je huid verzamelt een hoop viezigheid. Inderdaad, bah. Door 's nachts je make-up te laten zitten rol je de rode loper uit voor bacteriën, infecties, puistjes en mee-eters. Zie het als het hosten van een awardshow voor de ergste huidproblemen op je eigen gezicht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Lees ook: Help! Maakt lippenbalsem je schrale lippen erger? 2. Doffe huid Dat is maar het begin. Met make-up op slapen gooit ook roet in het eten van het natuurlijke exfoliatie-proces van je huid. Al dat vuil van overdag houdt 's nachts de dode huidcellen vast. Resultaat? Een doffe en ruwe huid. Dus, die droom van een glass skin? Die kun je op je buik schrijven. Lekker dan.
3. Rimpels Met make-up slapen kan ook zorgen voor afbraak van collageen in je huid. Wanneer er niet voldoende collageen - je weet wel, die stof die zorgt dat je huid lekker elastisch blijft - wordt aangemaakt, verliest je huid stevigheid. Daardoor kan deze sneller beginnen te verouderen dan de bedoeling is. Hoor je dat? Dat zijn je toekomstige rimpels die alvast aanbellen… 4. Uitdrogen Volgende punt (tsja, aan deze lijst komt geen einde): slapen met make-up zorgt ook voor uitdroging van je huid. Make-up creëert een barrière, waardoor je verzorgingsproducten niet goed kunnen doordringen, met als gevolg een droge huid. Spoiler alert: dat vindt je huid niet leuk. Lees ook: Slakkenslijm: hèt (nieuwe) wondermiddel voor in je skincare routine? 5. Ooginfecties Het drama stopt niet bij je huid: make-up 's nachts laten zitten vergroot ook het risico op jeuk en infecties rond je ogen. Make-up resten kunnen in je ogen belanden en ooglid-cysten veroorzaken - ja, dat is net zo onaangenaam als het klinkt. Bacteriën die ophopen kunnen leiden tot oogpijn, irritatie, en zelfs schade aan het hoornvlies.
6. Wimpers Tot slot is slapen met mascara ook dé nachtmerrie voor je wimpers. Het maakt ze droog en breekbaar. Wie steevast met mascara op slaapt, riskeert uiteindelijk dunner wordende wimpers of zelfs wimperuitval. We begrijpen het heus als je soms gewoon geen zin hebt om je gezicht te reinigen. En soms - lees: na een dag met vermoeide kinderen en irritante collega's - heb je er gewoon geen puf voor. Maar, zoals je ziet, doet slapen met make-up op meer kwaad dan goed. Mocht je je volgende keer 's avonds te moe voelen, denk dan nog eens goed na. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).