Beauty
Last van haaruitval? Zo krijg je weer een volle bos
Gepubliceerd op
19 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
fotografie Linda Stulic
Gepubliceerd op
19 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
fotografie Linda Stulic
Had je ooit een volle bos haar en kom je nu niet verder dan een miezerig staartje op je hoofd? Wie weet zit de oorzaak – en oplossing – hiertussen.
Laten we vooropstellen: als je echt veel haar verliest of je zorgen maakt, is een bezoekje aan de huisarts wel zo verstandig. Maar soms is er gewoon een logische verklaring voor en moet je die maar net even weten.
Afwachten Een lekkere dooddoener, maar toch, soms is afwachten de oplossing. Haaruitval kan namelijk komen door de wisseling van seizoenen. Normaal gesproken verlies je zo'n honderd haren per dag, maar in sommige maanden kunnen dit er tot wel driehonderd zijn. Vanaf eind augustus, begin september kan het haaruitval toenemen. Het hoogtepunt (of nou ja, dieptepunt) ligt meestal in oktober. Ook in maart en april kun je even pieken. Vergelijk het met de rui. De plotselinge toename van haarverlies houdt vaak net zo abrupt op als die is begonnen, aldus de Haarstichting. Gebeurt dat niet? Wip even langs bij je huisarts. Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom ik van acne-littekens af?'
Stress wat minder We know, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar feit is dat stress ongezond voor je kan zijn en dus ook voor haaruitval kan zorgen. Stress veroorzaakt adrenaline en wanneer adrenaline in aanraking komt met talgklieren in je hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd. En dat is weer slecht voor je hoofdhuid én haargroei. Less stress dus. Zorg daarnaast voor een goeie doorbloeding, bijvoorbeeld door een hoofdhuidmassage (daar strik je natuurlijk iemand voor). Ook zijn er speciale shampoos om melkzuur tegen te gaan. Binnenharken die handel.
Zorg voor voldoende vitamines en mineralen We willen niet klinken als je moeder, hoor. Maar… eet je wel gezond genoeg? (Hebben we het toch gedaan.) Vitamines en mineralen zijn voor je hele lichaam essentieel en je haren zijn daarop geen uitzondering. Vooral biotine (vitamine H of B8) wordt vaak genoemd als belangrijkste vitamine in de strijd tegen haaruitval. Biotine zit onder andere in eieren, lever, melk, noten en pinda's. Een teveel eraan kan geen kwaad, het overschot plas je uit. Ook een ijzertekort kan zorgen voor haaruitval. Een heftige menstruatie kan daar al voor zorgen. Symptomen naast haaruitval zijn vermoeidheid, een bleke huid en hoofdpijn. Dus pips en moe? Zet vlees (mits geen vegetariër natuurlijk), volkorenbrood en -pasta, bruine bonen en linzen op het menu. En ga voor groenten en/of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, daardoor neemt het lichaam ijzer makkelijker op. Lees ook: Dag winterhuid: met deze populaire tanning spray heb je direct een zomerse glow
Ga voor kwaliteit Wil je het beste resultaat, dan heb je de beste producten nodig. Investeer in producten die je kapper je aanraadt en bezoek hem of haar bovendien geregeld. Gespleten haarpunten bevorderen de boel niet en hij of zij heeft ervoor geleerd, maak daar gebruik van. Simpele dingen die je thuis snel kunt toepassen: stop (tijdelijk) met hitte, zoals de föhn of stijltang. Draag geen loeistrakke staarten. Verf je haar even niet. Borstel het niet door zolang het nat is. Scoor sowieso een goeie borstel. En gebruik af en toe een (goed) haarmasker.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.