Ja, echt: sick skin is een ding en ook jij wil het hebben

Beauty

Ja, echt: sick skin is een ding en ook jij wil het hebben

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

14 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Revitaltrax

Gepubliceerd op

14 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Revitaltrax

Is het je ooit eerder opgevallen dat je huid beter wordt wanneer je ziek bent? Echt, je schijnt er een soort glow van te krijgen. Sick skin noemen ze dat. Blijkbaar is het een ding – en wij weten hoe je het krijgt zonder ziek te worden.

Want 'wie mooi wil zijn moet pijn lijden' is enorm achterhaald en gaat in dit geval al zeker niet op. Dus neem die sick skin vooral niet te letterlijk.

Levendiger en jeugdiger De één beweert dat je huid er jeugdiger en meer glowy uitziet als je ziek bent door de verhoogde bloedstroom en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam – alsof de hele boel wordt gereset –, en de ander denkt dat het komt doordat je jezelf altijd beter verzorgd als je ziek bent. Ineens worden de keukenkastjes met vitamine D-supplementen weer opengetrokken. 

Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe behoud ik mijn zomerse tan zo lang mogelijk?'

Volgens dermatoloog Alexis Stephens verschilt het echt per ziekte. 'En is het afhankelijk van welke medicijnen of supplementen iemand wel of niet gebruikt,' legt Stephens uit aan Hypebae. 'Als iemand bijvoorbeeld antibiotica voorgeschreven heeft gekregen, zal de huid vrijwel altijd genezen door de ontstekingsremmende en antibacteriële elementen daarin.' Het is duidelijk: voel jij je verrot, dan straalt je huid.

Eh, en nu zónder ziek te zijn Maar dat kan gelukkig ook zonder je ziek te hoeven melden op werk. Het lijkt er namelijk op dat het alles te maken heeft met hoe goed je voor jezelf zorgt wanneer je ziek bent. Je drinkt meer water, waardoor de huidbarrière goed gehydrateerd wordt en lijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn, en slikt 's ochtends de supplementen waar je normaal nooit de tijd voor neemt om ze te nemen. 

Lees ook: Feiten en fabels over retinol: dit is hoe het echt zit

Wat betreft skincare, kun je beter te weinig dan te veel doen als je ziek bent. Vermijd exfoliëren, waarbij je de dode huidcellen verwijdert, en hou het simpel. Kies voor producten met voedende ingrediënten, zoals een hydraterende reiniger en een vochtinbrengende dagcrème. Gewoon doortrekken dus, die selfcarelijn, ook als je niet ziek bent. En aanschouw: een sick skin.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur