Entertainment
Deze 5 fouten in de populaire serie Bridgerton heb je nog niet gespot
Gepubliceerd op
7 januari 2022 om 09:00
Bron / Fotografie
beeld Netflix
Gepubliceerd op
7 januari 2022 om 09:00
Bron / Fotografie
beeld Netflix
Er staat pas één seizoen van de successerie Bridgerton op Netflix, en de oplettende kijker heeft al een aantal fouten gespot. De serie wordt er trouwens niet minder van als je het ons vraagt. Want al kloppen deze dingen inhoudelijk niet, het is nog steeds een feestje om naar deze kostuumdrama te kijken. Dit zijn de vijf opvallendste fouten.
Dat er foutjes voorkomen in behoorlijk wat verschillende bekende titels is niks nieuws: van de Titanic klopte bijvoorbeeld ook lang niet alles. Kan de beste overkomen. Gelukkig hebben de meeste kijkers hier geen last van, en weet alleen de kritische, oplettende kijker deze fouten te spotten. Eenmaal gevonden gaat heel Twitter-land natuurlijk los. Zo ook bij een aantal scènes in de serie Bridgerton. Kleine side note: de boeken waarop de serie is gebaseerd, zijn ook pure fictie. Helemaal niet zo gek dus dat de serie historisch gezien ook lang niet altijd klopt. Gelukkig is-ie nog steeds leuk om naar te kijken, dus je hoort ons niet klagen.
1. Moderne gele strepen Bridgerton sloeg al vrij snel de plank mis: al bij de openingsscène is er iets in beeld te zien wat er niet hoort te zijn. Het gaat om een historische fout en als je naar de tijd kijkt waarin het verhaal van familie Bridgerton zich afspeelt snap je waarom. De personages worden voorgesteld in het Londen van 1813. Er zijn overal mensen met paard en kar te zien die langs de herenhuizen rijden. Maar wie goed oplet, kan ook gele parkeerlijnen op de grond zien. En die lijnen waren er in de negentiende eeuw absoluut nog niet. De eerste gele parkeerlijnen zijn zelfs pas in 1960 geschilderd in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben de set megagoed weten om te toveren tot een paar eeuwen geleden, maar die gele streep was blijkbaar iets te hardnekkig om weg te werken.
2. Primark Een Primark? Jup, je leest het goed. Op de plek waar Bridgerton opgenomen is staat in werkelijkheid een Primark. De scènes zijn gefilmd bij Castle Howard in Yorkshire. Gewoon een stadje waar anno 2022 een Primark staat, waar doorgaans massaal geshopt wordt. Die Primark stond er in 1813 natuurlijk nog niet, en dus proberen ze de winkelketen in de serie te verbloemen. Die keten werd pas in 1969 opgericht en dus hoort-ie niet thuis in het verhaal van de Bridgertons. Dat verbloemen lukt ze aardig goed. Toch kan de kledingwinkel een aantal keer gespot worden in de reflecties van ramen. Oeps, foutje.
Lees ook: Klaar met The Crown? Dan wil je deze vijf series zien
3. Pitloze druiven In de serie worden er behoorlijk wat druiven naar binnen gewerkt. Is natuurlijk ook hartstikke lekker, die groene rakkers. Regelmatig werden de karakters van de serie al druiven-etend gespot, zonder dat zij een pit uitspuugden. En eten doe je die pit natuurlijk niet. In 1813 was de pitloze druif nog helemaal niet uitgevonden. Dit is dus een schoonheidsfoutje van de productie. De pitloze druif werd namelijk pas begin twintigste eeuw een ding. Niet dat het ons wat uitmaakt, maar grappig is het wel.
4. Deurbel Richting het eind van het seizoen gaat de broer van Daphne, Anthony Bridgerton, naar zijn liefje Siena Rosso. Hij staat bij haar huis en waagt een poging aan de deurbel. En juist die deurbel had er niet moeten zijn. In 1813 waren de moderne deurbellen nog helemaal niet in gebruik. Die werd namelijk pas in 1850 uitgevonden. Maar het kwam Anthony wel goed uit dat die bel er per ongeluk hing. Scheelde hem weer een paar kiezelstenen oprapen, om die vervolgens tegen het raam van Siena aan te moeten gooien.
5. Kleding Veel kijkers valt het op: de kostuums die ze aan hebben in de serie, en met name die van de koningin, matchen niet met de kleding die ze in 1813 droegen. Zo zien de pruiken en de juwelen er te 'plastic' uit. Ook dragen alle vrouwen in de serie korsetten die megastrak worden aangetrokken. Hieronder zit normaal gesproken nog een stuk stof, maar dat ontbreekt in de serie. Ook worden er vrouwen in jurken gehesen die met een ritssluiting dicht gaan. Maar die ritssluiting zoals we deze nu kennen, bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Pas in 1923 vond de echte doorbraak plaats. Ach, we kunnen ook gewoon niet meer zonder al die handige moderne uitvindingen. Wij zijn vooral benieuwd wat seizoen twee in petto heeft. Nog effe geduld, vanaf 25 maart is het te zien.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.