Wacht, wat? Dit is wat al die regenbuien momenteel doen met onze zomer

Entertainment

Wacht, wat? Dit is wat al die regenbuien momenteel doen met onze zomer

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 mei 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

12 mei 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Na regen komt zonneschijn. Ook wij kunnen niet wachten om die regenjas te vervangen voor een zomerse top. We komen je direct effe goed nieuws brengen, want de kans dat die torenhoge, onuitstaanbare temperaturen van veertig graden om het hoekje komen kijken is klein. Als we Buienradars Nicolien Kroon mogen geloven tenminste. 

Van zweterige koppies en klotsende oksels is deze zomer geen sprake (of nou ja, iets minder dan). Dat heeft alles te maken met de vele regenbuien die momenteel boven ons kikkerlandje hangen. Doordat we in Nederland in een lagedrukgebied zitten met veel storingen, hebben we deze lente moeten kampen met vele wisselvallige temperaturen en regenbuien (is vast nog niet aan je voorbij gegaan). 'Het is bijzonder nat in Nederland,' laat Kroon weten aan RTL Nieuws. 'We meten vanaf 1901 en de metingen in de Bilt (van nu) staan (vanaf die tijd) op een tweede plaats met 395 millimeter.' Kroon laat ook weten dat als je alle hoofdstations meeneemt waar Buienradar meet, we op plek acht van de tien staan qua regenval van de afgelopen tien jaar. Je hoort 't, een natte boel dus.

Lees ook: Heb je hooikoorts of ben je 'gewoon' verkouden? Zo kom je erachter

Regenbuien en de zomer Dan vraag je je vast af wat al die regenbuien te maken hebben met die verminderde kans op veertig graden. Nou, dat zit zo: doordat het nu zo nat is, gaan we niet meer zo gortdroog de zomer in als in de jaren voorheen. 'Nu is het water allemaal lekker aangevuld,' aldus Kroon. 'Dat is gunstig: hopelijk hoeven we iets minder te sproeien en verdampt er meer vocht, waardoor het iets minder heet wordt.'

Partijtje zweten Om er even een metafoor op te stempelen: het verschijnsel is te vergelijken met zweten. Als je zweet, koel je af. 'Het vocht dat op je lichaam zit, moet eerst verdwijnen voordat je het weer warmer krijgt,' volgens Kroon. De regen is dus dat vocht. 'Er is meer vocht dan voorgaande jaren. Als de temperaturen oplopen, gaat dat vocht verdampen. Dat kost energie en die gaat niet naar de stijging van de temperatuur.' Je hoort het al: nu betalen we de prijs, maar in de zomer zal het baten.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur