Column
Kletsnat zal het met een seksrobot niet worden
Gepubliceerd op
18 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
fotografie Martin Sweers
Gepubliceerd op
18 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
fotografie Martin Sweers
'ChatGPT, kun je een voorwoord schrijven van vierhonderd woorden in de stijl van Chantal Janzen, met als onderwerp 'Niks meer zelf doen'?'
Hoi allemaal.
Ik wil het graag hebben over een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker opduikt: niks meer zelf doen. We leven in een wereld waarin alles zo snel gaat en we altijd druk zijn. We hebben het druk met werk, gezin, vrienden en hobby’s. We willen zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd, en dat betekent dat we soms dingen moeten laten vallen. Waarom laten we dan niet gewoon de dingen vallen die we eigenlijk helemaal niet leuk vinden om te doen? Er is tegenwoordig zo veel hulp beschikbaar om ons te helpen bij de dingen die we niet leuk vinden of die we gewoonweg niet goed kunnen. Het is helemaal niet nodig om alles zelf te doen.
Denk maar eens aan alle services die er tegenwoordig zijn om ons te helpen. Van schoonmaakdiensten tot personal trainers, van maaltijdbezorging tot tuinmannen. We hoeven het allemaal niet meer zelf te doen. En dat is eigenlijk best fijn. Veel mensen denken dat het een teken van zwakte is als je hulp nodig hebt, maar dat is natuurlijk niet waar. Het is juist slim om hulp te vragen als je ergens niet goed in bent of als je er simpelweg geen tijd voor hebt. Het geeft je de ruimte om te focussen op de dingen die je wel leuk vindt en waar je wel goed in bent.
Maar het gaat niet alleen om hulp vragen. Het gaat ook om accepteren dat we niet alles perfect kunnen doen. Soms hebben we simpelweg niet genoeg kennis of ervaring om iets goed te doen. En dat is helemaal oké. Het is beter om hulp te vragen en iets goed te laten doen, dan om alles zelf te willen doen en het uiteindelijk verkeerd te laten gaan.
Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat we niet alles alleen hoeven te doen. We hebben allemaal mensen om ons heen die ons kunnen helpen. Of het nu gaat om familie, vrienden of collega’s. Samenwerken is de sleutel tot succes. Door samen te werken kunnen we elkaar helpen en kunnen we sneller en efficiënter werken. In deze tijd waarin alles zo snel gaat, is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Dat betekent ook dat we niet alles zelf hoeven te doen. Dus laat los wat je niet leuk vindt of waar je niet goed in bent en vraag om hulp. Het zal je leven een stuk makkelijker en leuker maken.
Chantal zelf:
Ik blijf ff liggen.
De tijd die ik normaal gesproken besteed aan het schrijven van deze editorial mag gehalveerd worden, want de helft wordt overgenomen door mijn interim-ghostwriter ChatGPT. Ik kan hier wel aan wennen, geloof ik. Ja, het is gewoon heel erg fijn als je sommige dingen niet zelf hoeft te doen, toch? Maar heel eerlijk: ik vind het ook wel een beetje ingewikkeld.
Kijk, ik ga nooit balen van het feit dat ik zelf mijn ramen niet hoef te wassen, want daar heb ik een hekel aan, dat kletsnatte gedoe altijd. En dat onze vaste oppas vaak zo lekker voor me kookt, vind ik ook heerlijk. Maar je wil ook weer niet dat je helemaal niks meer hoeft te doen. Die editorial van ChatGPT is prima geschreven, maar niet van mij. Ik hou juist van dingen creëren, van werken, creatief zijn, en op deze manier wordt dat je ontnomen. En ook belangrijk: mijn gevoel zit er niet in. Net zoals een robot nou eenmaal geen mens is en iemand niet kan vervangen. Wat mij betreft zien we deze technologieën dan ook als een aanvulling op, niet als vervanging van. En dan kunnen ze nog weleens nuttig zijn.
Zo bestaan er robots in de zorg die mensen gezelschap houden en zorgen dat ze hun medicatie niet vergeten. Er zijn robots die stofzuigen en het gras maaien. Op die manier kan technologie echt een uitkomst zijn. En we moeten ook wel, denk ik. Als je kijkt naar de vergrijzing en de daaruit voortvloeiende vraag naar zorg en tegelijkertijd de afname van personeel, zullen we toch iets moeten verzinnen om te voorkomen dat we over veertig jaar miljoenen ouderen hebben voor wie niet gezorgd wordt. Als dat betekent dat ik later verzorgd word door een robot, dan is dat maar zo.
Er schijnen ook seksrobots te bestaan, maar die zijn nog niet honderd procent goedgekeurd. Mocht ik er over een tijdje toch al één cadeau krijgen, dan laat ik ‘m beginnen met de ramen lappen. Kletsnat zal het met hem in elk geval niet worden.
PS Ik heb liever die foto op rechts dan de Artificial Intelligence-versie op links.
delen
Chantal Janzen
Instagram Chantal JanzenJe weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.