Aha, vandaar: dit is waarom er altijd een strik op je ondergoed zit

Style

Aha, vandaar: dit is waarom er altijd een strik op je ondergoed zit

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

24 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Of je ondergoed nou van zwart kant of felroze katoen is gemaakt, de kans is groot dat er een strik op zit. Sterker nog, we zijn die strik zo gewend dat het ons niet eens meer opvalt, maar heb je je weleens afgevraagd waar die strik vandaan komt? Nut heeft het in ieder geval niet, dus waarom zit-ie er eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Beha's, bralettes, body's, strings, slips en zelfs boxers: allemaal worden ze versierd met een kleine strik aan de voorkant. De een vindt het misschien een leuk detail, terwijl de ander ze er gelijk afknipt. Begrijpelijk ook, want wat hebben die dingen eigenlijk voor nut? Nou: vroeger best veel, kwamen we achter. 

Met de billen bloot Dat stond je vroeger als er geen strik aan je onderbroek zat, in je blote kont. Vroeger deed men namelijk niet aan elastiek, en dus bleef zo'n stretchloze lap stof ook niet aan je billen hangen. Met touw zorgde je ervoor dat je onderbroek toch bleef hangen. Je reeg het door door de stof heen en knoopte het aan de voorkant in een strik. En dat is blijven hangen. Tegenwoordig is het meer voor de leuk dan dat het een functie heeft, maar wij Nederlanders houden nou eenmaal van traditie. Daarnaast is die strik ook handig om 's ochtends te voelen wat de voor- en achterkant is. Wakker worden gaat de ene dag nou eenmaal beter dan de andere. 

Inrijgen maar En hoe zit het dan met die strik op onze bh's? Ook dat lieflijke strikje komt uit de Middeleeuwen. Weet je wel, die tijd dat vrouwen korsetten droegen. Je werd dan vanaf je heup tot aan je borst ingeregen en al het overige touw eindigde bovenaan tussen je decolleté in een, juist ja, strik. Ook daar kunnen we blijkbaar geen afscheid van nemen. Nu, eeuwen later, hangt dat ding namelijk nog steeds tussen onze borsten. Ach, baat het niet, dan schaadt het niet. Zijn we in ieder geval weer een geschiedenisles rijker.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen