Ouders met dementie: het is voor veel Nederlanders de realiteit De kans bestaat dus dat een van jouw ouders of grootouders ook deze diagnose krijgt. Mocht dit voor jou het geval zijn, lees dan vooral verder. Wij geven je verschillende tips om deze lastige diagnose samen met je ouder of grootouder te navigeren.
Dementie heeft normaal gesproken geen acuut ziektebeeld. In veel gevallen merk je aan het begin vrij weinig en zijn het vooral kleine dingen die veranderen. De symptomen worden over het algemeen langzamerhand erger. Volgens Alzheimer Nederland woont 79% van de mensen met dementie thuis en wordt men verzorgd door familieleden en omgeving; de mantelzorgers. Om beginnende mantelzorgers een steuntje in de rug te geven, geeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen 5 praktische tips.
Tip 1: Gun elkaar tijd om het te verwerken Onze belangrijkste tip na het vaststellen van de diagnose dementie is: gun elkaar (en jezelf) de tijd. Tijd om te wennen aan het idee. Probeer in deze tijd ook zo begripvol mogelijk te zijn en actief te blijven met je (groot)ouders. Zoals we eerder zeiden: dementie is normaal gesproken niet acuut. Je hoeft dus ook niet meteen alles om te gooien. Zekerheden vallen langzaam weg, dus neem je tijd om structuur en duidelijkheid te bieden.
Tip 2: Zorg voor een goede routine Voor iemand met dementie is regelmaat en structuur erg belangrijk. Dementie kan het namelijk moeilijk maken om de tijd en plaats te begrijpen. Vaste routines en dingen altijd op hetzelfde tijdstip doen worden steeds belangrijker naarmate de dementie verergert. Een voorspelbare dagindeling zorgt voor minder verwarring en geeft rust.
Tip 3: Blijf in beweging Beweging mag niet ontbreken aan de dagindeling van je dementerende (groot)ouder. Belangrijk is om niet de hele dag op de bank te blijven zitten. Zoek daarom naar manieren die voor jullie beiden leuk zijn om te doen. Wandelen, fietsen, dansen of tuinieren, elke vorm is goed. Beweging is natuurlijk hartstikke gezond, en helpt vaak ook bij het behouden van een positieve stemming.
Tip 3: Geduld is een schone zaak Dementie is een lastige diagnose. Het is voor de meeste mensen dan ook moeilijk om hier elke dag goed mee om te gaan. Het allerbelangrijkste is dan ook om geduldig te blijven met elkaar en jezelf. Door de juiste omgangsvormen te kiezen kun je rust bieden. Oogcontact en fysiek contact zoals een knuffel of het vasthouden van handen geeft vaak een beschermd en veilig gevoel. Zeker wanneer je (groot)ouder zich onrustig voelt door verwarring en stress.
Tip 4: Schakel op tijd hulp in Als de zorgbehoefte groter wordt, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Veel mantelzorgers die naast zorg ook werken ervaren namelijk meer stress. 20% van de werkende mantelzorgers zit zelfs tegen een burn-out aan. Ook al wil je natuurlijk graag zelf zoveel mogelijk tijd met je naaste doorbrengen, je moet niet vergeten voor jezelf te zorgen.
Zoek daarom op tijd naar hulpmiddelen. De wijk of gemeente kan al veel lasten verlichten. Als de zorgbehoefte groter wordt, kun je particuliere thuiszorg overwegen. Zuster Jansen is bijvoorbeeld gespecialiseerd in zorg en dementie. Bij Zuster Jansen worden er vaste teams van ervaren zorgverleners ingezet. Zo blijft je naaste in een vertrouwde omgeving met bekende zorgverleners.
Particuliere thuiszorg kan in elke fase van dementie worden ingezet. Deze zorg kun je volledig zelf en met je naaste inrichten. Je kunt dus samen zorg en dagelijkse routines invullen naar persoonlijke voorkeur. Heb je continu ondersteuning nodig? Kies dan voor 24-uurs zorg thuis.
Zowel voor jouw ouder als voor jou als mantelzorger geldt dat iedereen uniek is en dementie op een eigen manier ervaart. Deze tips kunnen een nuttige basis vormen, maar pas alleen de informatie toe die geschikt is voor jullie specifieke situatie.